Mika Tuomola

Ohjaaja, professori s. 14.2.1971 k. 6.6.2016
Mika Tuomola
Mika Tuomola

Ohjaaja, professori Mika Tuomola kuoli yllättäen kotonaan Milanossa 6. kesäkuuta 2016. Hän oli 45-vuotias, syntynyt Forssassa 14. helmikuuta 1971.

Tuomolan erikoisalaa oli digitaalinen, vuorovaikutteinen draama, jonka kansainvälisiin edelläkävijöihin hän kuului. Hänen varhainen teoksensa, 5-osainen nettikabaree Daisy's Amazing Discoveries (1996), mainitaan alan julkaisuissa internetin ensimmäisenä audiovisuaalisena draamana ja on Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa.

Kabareen lajityyppiä edustaa myös Tuomolan ohjauksessa valmistunut suurtyö, vuorovaikutteinen musikaalikomedia Sydän kierroksella, joka nähtiin Yle 1:n ohjelmistossa 2006–07. Hänen viimeiseksi työkseen luovana tuottajana jäi runoilija Saila Susiluodon Antikythera, joka julkaistiin 2015 tablettisovelluksena.

Kallion ilmaisutaidon lukion jälkeen Tuomola perehtyi teatterityöhön ja multimediaan ohjaaja Jotaarkka Pennasen assistenttina. Hän oli ensimmäisiä opiskelijoita Taideteollisen korkeakoulun MA in New Media -ohjelmassa, josta valmistui vuonna 1997.

Tuomolan kansainväliseen uraan kuului virtuaaliyhteisöjen kehittämistä Fujitsulla Kaliforniassa, työskentely Interactive Instituten kerronnan laboratorion johtajana Malmössä sekä palkintoja digitaalisen taiteen kilpailuissa. Hän oli usein nähty vieras Cambridgen yliopiston Moving Image Studiossa.

Työskennellessään perustamansa Crucible-studion taiteellisena johtajana Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa vuodesta 2001 alkaen Tuomola loi puitteet useiden mediateosten tuotannolle, ohjasi lopputöitä ja johti seminaaria.

Tuomola kutsuttiin 2015 professoriksi Politecnico di Milano -yliopistoon, jossa hän piti virkaanastujaisluentonsa maaliskuussa 2016.

Ensimmäinen lukukausi ja uusien opiskelijoiden kanssa aloitettu työ Duomo-katedraalin veistoshahmojen tarinoista jäi kesken, samoin innolla valmistellut digitaalisen kerronnan tutkimus- ja kehityshankkeet.

Tuomola yhdisti draaman uudet muodot tarinankerronnan perinteisiin. Muinaiset oraakkelit, commedia dell'arte -teatteri, Shakespeare, James Joyce ja Bertolt Brecht olivat viitekehyksenä hänen työlleen taiteilijana ja tutkijana.

Yhteisöllisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen lisäksi uusi media tarjosi Tuomolalle mahdollisuuden rakentaa monien näkökulmien ja kokemusten vuoropuhelua. Tarinoita kertovat koneet olivat hänelle ympäristö, jossa ihmisen tietoiset valinnat kohtaavat sattuman ja fantasian.

Mika Tuomola oli rakastettu opettaja ja työtoveri, taitava puhuja ja säkenöivä seuramies, jonka poikkeuksellinen avarasydämisyys valloitti kaikenikäiset. Hän lausui kaikuvalla baritonillaan ulkomuistista sonetteja, esitti musikaalinumeroita ja rakasti erityisesti mummoja ja koiria. Suomessa hänen mielenmaisemaansa olivat Hangon dyynien näkymät avomerelle.

Minna Tarkka
Kirjoittaja on Mika Tuomolan ystävä ja kollega.

Muistojen arkistosta