Kristiina Elstelä

Näyttelijä s. 10.1.1943 k. 26.6.2016
Kristiina Elstelä
Kristiina Elstelä

Monipuolinen teatteri- ja elokuvanäyttelijä Kristiina Elstelä kuoli pitkään sairastettuaan 26. kesäkuuta 2016 kotonaan Helsingissä. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 10. tammikuuta 1943.

Anna Kristiina Elstelä oli nimekkään teatterisuvun vesa. Hänen isänsä oli ohjaaja ja näyttelijä Ossi Elstelä ja äitinsä näyttelijä Irja Lautia. Kun jo viisivuotiaana näyttelijäksi halunneen Kristiina Elstelän koulunkäynti katkesi Arkadian yhteislyseossa, hän meni töihin isänsä perustamaan revyyteatteri Punaiseen Myllyyn.

Siellä uransa aloittivat Kristiina Elstelän vanhemmat sisaruksetkin: Esko Elstelä ohjasi ja laati sketsejä ja Riitta Elstelä näytteli. Pari vuotta esiintymiskokemusta saatuaan kuopus lähti kiertämään Suomen kouluteatterin mukana 1963–1964.

Näyttelijänä itseoppinut Elstelä oli naimissa kahdesti. Tytär Hanna syntyi 1964 lyhyestä liitosta Leo Kalston kanssa, ja vuosien 1979–1995 avioliitosta ohjaaja Jotaarkka Pennasen kanssa syntyi 1980 poika Kasimir.

Vuonna 1985 Elstelä sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin. Ura eteni sinne Rauman, Porin, Oulun, Kuopion ja Turun kautta. Monet muistavat hänen Edith Piaf -tulkintansa Turun kaupunginteatterissa 1980-luvun alussa. Piaf – pikkuvarpusta esitettiin yli 200 kertaa.

Musikaali- ja kabareelaulajana osaava Elstelä oli myös rehevä komedienne, jonka tilanne- ja rytmitaju toimi kaikenkokoisilla estradeilla. Kun hän veti Jussi Tuurnan kanssa lauluillan teatteriravintola Kahdessa kanassa 1994, HS:n kriitikko Jukka Kajava kirjoitti asian auki: ”Kristiina Elstelä on vaarallinen näyttelijä. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tulee. Ja aina tulee, jotain odottamatonta, jotain fiksua, valloittavaa.”

Televisiossa Elstelä tuli tutuksi muun muassa klassikoiksi nousseista viihdeohjelmista Älywapaa palokunta (1984–1985) ja Siivotaan, siivotaan (1991–1992). Hän näytteli draamasarjoissa Kun taivas repeää (1997), Taivas sinivalkoinen (2001) ja Kaverille ei jätetä (1999–2004).

Keväällä 2006 Elstelä oli keskellä Tanssii tähtien kanssa -kisaa, kun hänen poikansa kuoli tapaturmaisesti. Elstelä jatkoi silti suorissa lähetyksissä. Siinä näkyi taiteilijan työmoraali. Sovitusta pidetään kiinni.

Elstelän valkokangasura alkoi pienellä roolilla mannekiinina Armand Lohikosken farssissa Taape tähtenä (1962). Se myös päättyi pikkurooliin epäluuloisena naapurina Anssi Mänttärin komediadraamassa Romanssi (2014). Niiden väliin jäi kirjava nimikevalikoima viihde- ja taide-elokuvia.

Paljon Elstelän kyvyistä kertoo toki se, että hän löysi nautittavia sävyjä yhtä lailla luovaa hulluutta etsivästä näytelmäkerhon vetäjästä Timo Linnasalon draamassa Päivää, herra Kivi (1984) kuin Justiinan kipakasta hahmosta Visa Mäkisen 1980-luvun Pekka Puupää -elokuvissa.

Iso etappi oli Lauri Nurksen ohjaama Sooloilua (2007). Siitä Elstelä sai naissivuosan Jussi-palkinnon roolistaan puoliseniilinä isoäitinä.

Hänelle myönnettiin myös Thalia-palkinto 1982, Pro Finlandia -mitali 1998 ja Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto 2005.

”Itsetuntoni ei kolahda, vaikka olisin välillä kokonaan tekemättä teatteria. Elämässä on niin monia mielenkiintoisempia ja yksinkertaisempia asioita”, Elstelä vakuutti 60-vuotishaastattelussaan HS:lle.

Erityisesti hän viihtyi mökillään Kuusankoskella.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta