Pekka Oksala

Toimittaja s. 6.5.1942 k. 7.6.2016
Pekka Oksala
Pekka Oksala

Toimittaja Pekka Oksala kuoli äkillisesti kotonaan Helsingissä 7. kesäkuuta 2016. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 6. toukokuuta 1942.

Pekka Oksala kirjoitti ylioppilaaksi Lappeenrannan lyseosta, jonka jälkeen hän opiskeli Jyväskylässä opettajaksi seuraten vanhempiensa ammattia. Urheilusta kirjoittaminen veti puoleensa liikunnallista nuorukaista ja sanomalehti Keskisuomalainen sai asiantuntevan urheilutoimittajan. Jo juniori-iässä Pekka oli kansainvälisen tason suunnistajalahjakkuus.

Nuoren toimittajan ammatillinen mielenkiinto alkoi entistä enemmän suuntautua politiikkaan. Hän muutti pääkaupunkiin ja oli politiikan toimittajana Keskisuomalaisessa, Suomenmaassa sekä Helsingin Sanomissa, jossa hän toimi toisinaan myös urheilutoimittajana.

Yleisradio-kausi alkoi vuonna 1976 Kaakkois-Suomen alueradiosta, josta hän siirtyi kesätoimittajaksi television urheilutoimitukseen.

Suurten kansainvälisten kisojen toimittajatiimeissä Oksala oli mukana niin Helsingin Sanomissa kuin Ylessäkin.

Uusi ammatillinen loikka tapahtui vuonna 1982, kun Pekka Oksala siirtyi TV1:n Ajankohtaistoimitukseen. A-studio ja vaaliohjelmat tekivät Pekka Oksalasta tutun kaikelle kansalle.

Pekka Oksalassa oli luontaista jämeryyttä. Elämään on jäänyt hänen repliikkinsä vuodelta 1984 pääministeri Kalevi Sorsalle tämän arvosteltua voimakkaasti Yleisradiota ohjelmassa, jota Pekka Oksala veti: ”Minun hartiat ovat aika leveät ja kestävät kyllä kaikenlaiset hyökkäykset!” Yleisradion sisällä Pekka Oksala siirtyi esimiestehtäviin, vaikka ei viihtynyt niissä kovin hyvin. Vuonna 1989 hän aloitti Suomen Kunnat -lehden päätoimittajana, mutta palasi parin vuoden kuluttua A-studion toimitussihteeriksi.

Suunnistuksen selostajana Oksalasta tuli käsite. Hän vei selostukset maastoon. Suuren yleisön joukossa saattoi kuulla termin ”kuiskaileva Pekka”. Siihen ei sisältynyt ilkeyttä, pikemminkin lempeätä kunnioitusta alan ammattimiestä kohtaan.

Pekka jäi Ylestä eläkkeelle vuonna 2004. Ennen eläkkeelle jäämistään hän yllätti työtoverinsa pyöräilyharrastuksella. Kookkaasta Pekasta tuli puolikas entisestä Pekasta, jota monet eivät hevin tunnistaneet.

Työstään suunnistuksen parissa hän sai vuonna 2008 ensimmäisen Suunnistussäätiön Matti Salmenkylä -tunnustuspalkinnon.

Vuoden 2016 Jukolan viesti järjestettiin Pekalle läheisissä maisemissa Lappeenrannassa. Pekka oli kutsuttu sinne kunniavieraaksi. Viimeinen rasti tuli kuitenkin sitä ennen. Joukkueen ankkuri on poissa.

Armi Kyynäräinen
Antero Kekkonen
Heikki Rokkanen

Kirjoittajat ovat Pekka Oksalan työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta