Arto Uusitalo

Professori s. 25.10.1935 k. 23.5.2016
Arto Uusitalo
Arto Uusitalo

Kliinisenfysiologian emeritusprofessori Arto Uusitalo kuoli tapaturmaisesti Tampereella 23. toukokuuta 2016. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Lahdessa 25. lokakuuta 1935.

Ylioppilaaksi Uusitalo pääsi 1955 Lahden lyseosta ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1964. Jo opiskeluaikana hän hakeutui tutkimustyöhön yliopiston Helsingin yliopiston fysiologian laitokselle. Väitöskirja valmistui 1966.

Uusitalo erikoistui kliinisen fysiologian erikoislääkäriksi Uppsalassa ja oli valmistuessaan 1968 Suomen ensimmäinen tämän alan koulutuksen saanut erikoislääkäri. Hän toimi Tampereen yliopistollisen sairaalan kliinisen fysiologian ylilääkärinä 1971–1995. Vuonna 1984 hänet nimitettiin myös kliinisen fysiologian professoriksi Tampereen yliopistoon. Oppituoli oli alan ensimmäinen Suomessa.

Uusitalooli alansa johtava asiantuntija maassamme. Hänen johdollaan valmistui vuonna 1988 ensimmäinen suomenkielinen kliinisen fysiologian oppikirja. Sillä oli keskeinen merkitys alan kehityksen kannalta. Sosiaalinen luonne ja synnynnäiset johtajaominaisuudet korkean ammattitaidon lisäksi vaikuttivat siihen, että hänet valittiin TAYS:n johtavaksi lääkäriksi 1991 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäriksi 1995.

Hän toimi urallaan monien lääkärijärjestöjen ja seurojen johtotehtävissä, muun muassa Tampereen Lääkäriseuran puheenjohtajana, Suomen kliinisen fysiologian yhdistyksen puheenjohtajana, Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan yhdistyksen puheenjohtajana ja Tampereen Lääkäripäivien johtokunnan puheenjohtajana. Varsin keskeistä oli hänen toimintansa yliopiston ja yliopistosairaalan yhteistyön ja kliinisen tutkimustyön kehittämisessä.

Uusitalo johti eleettömästi, ääntään korottamatta, jakoi vastuuta, mutta samalla myös valtaa läheisille työtovereilleen siten, että jokainen saattoi tuntea luottamuksen merkityksen työskennellessään hänen kansaan.

Hänen laajat yhteiskuntasuhteensa ja erinomainen kykynsä sovitella erilaisia näkökantoja olivat suureksi avuksi, kun jouduttiin taistelemaan resursseista niin erikoissairaanhoidon kuin lääkärikoulutuksenkin kehittämiseksi ja toteuttamiseksi Pirkanmaalla.

Uusitalolletärkeät harrastukset olivat vapaamuurarius sekä rotarytoiminta ja lukeminen, erityisesti historiaan ja vapaamuurariuteen liittyvä kirjallisuus. Uusitalon vapaamuuraripolku oli poikkeuksellisen ansiokas. Hän toimi vuosina 2003–2009 veljeskunnan johtajana, suomalaisten vapaamuurareiden Suurmestarina.

Lähes 55 vuotta kestänyt avioliitto Liisan kanssa päättyi viime kesänä Liisan kuolemaan. Vaimon pitkäaikainen sairaus kosketti kovasti, ja Liisan kuoleman jälkeen Uusitalon omakin terveys heikkeni. Hän kaipasi kovasti vaimoaan. Dramaattinen, hänen kuolemaansa johtanut onnettomuus sattuikin Kalevankankaan hautausmaalla vain muutaman metrin päässä Liisan haudasta, kun hän heidän hääpäivänään oli viemässä kukkia vaimon haudalle.

Markku Järvinen
Ossi Auvinen
Anssi Sovijärvi

Kirjoittajat ovat Arto Uusitalon työtovereita ja ystäviä.

Muistojen arkistosta