Jorma Kaarnola

ye-eversti s. 28.10.1935 k. 12.6.2016
Jorma Kaarnola
Jorma Kaarnola

Merkittävän upseeriuran tehnyt ye-eversti Jorma Kaarnola kuoli 12. kesäkuuta 2016 Espoossa pitkän sairauden murtamana. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 28. lokakuuta 1935 Suomenlinnassa.

Jorma ”Joppa” Kaarnolan lapsuuden ympäristö oli Suomenlinnan sotilassaari laivoineen ja linnoituksineen. Virikkeinen elintila varmasti vaikutti myöhempään urakehitykseen ja valintoihin.

Ranskan kielen opiskelun Kaarnola aloitti Helsingin Suomalaisessa Normaalilyseossa eli ”Norssissa”. Ranskasta tuli hänelle elämän mittainen harrastus ja työ.

Valmistuttuaan upseeriksi Kadettikoulusta vuonna 1958 Kaarnola aloitti uransa Panssariprikaatissa joukkueenjohtajana ja jatkoi kenttäkouluttajana Reserviupseerikoulussa. Jatkokoulutuksessa Kaarnola suoritti vapaaehtoisena myös arvostetun laskuvarjojääkärikurssin.

Suomen Sotakorkeakoulun läpäistyään Kaarnola pääsi toiveidensa mukaisesti opiskelijaksi Ranskan vastaavaan opinahjoon 1968–1970.

Kaarnolan virkaura suuntautui turvallisuuspolitiikkaan ja diplomatiaan: hän oli Puolustusneuvoston sihteeristössä 1970- ja 1980-luvuilla sekä Tiedotusosaston päällikkönä 1976–1980. Viimemainitussa virassa esiin nousi varusmiesten turvallisuuspolitiikan opetus.

Elettiin poliittisesti herkkää aikaa ja opetuspakettia vastustettiin. Sen seurauksena Puolustusvoimain komentaja, kenraali Lauri Sutela sai kutsun presidentin luo selvittämään asiaa.

Sutela pyysi muistion, jonka muotoili tiedotusosaston päällikkö Kaarnola. Muistio hyväksyttiin parin termin muutoksella, ja presidentti lopetti muminat siihen.

Everstiksi ylennetty Kaarnola sai toiveilleen täyttymyksen, kun hänet nimitettiin Pariisiin Suomen sotilasasiamieheksi. Erinomainen kielitaito siivitti Kaarnolan monet kiitokset tuoneeseen työhön, yhtenä niistä presidentti Giscard d’Estaingin yhteysupseerina toimiminen Helsingin ETYK-neuvottelujen aikana. Pariisin kauden ansioistaan Jorma Kaarnola nimitettiin Ranskan Kunnialegioonan ritariksi arvonimellä Chevalier de la Légion d’Honneur.

Suomeen palattuaan Kaarnola oli pari vuotta Puolustusneuvoston yleissihteerinä. Hän erosi palveluksesta 1986 ennenaikaisesti, mikä kiinnitti julkisen sanan huomion, kunnes eron pääasiallinen syy, orastavan sairauden ongelmat, selvisivät.

Metsäteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Matti Pekkanen tarjosi liiton yhteiskuntasuhteiden johtajan tointa, ja Kaarnolalle se sopi mainiosti, koska vientiä oli runsaasti Keski-Eurooppaan. Metsäteollisuuden toimi jatkui vuoteen 1992.

Tämän jälkeen Kaarnola keskittyi yhdistysmaailmaan, jossa hän oli koko virkaikänsä ollut mukana. Tärkeimmiksi nousivat maanpuolustuksen ja veteraanitoiminnan yhteisöt ja yhteydenpito oman, 42. kadettikurssin veljiin ja tilaisuuksien järjestelyyn. Ne pysyivät mukana sairasvuoteelle ja kuolemaan saakka.

Antero Karvinen
Esko Nieminen

Kirjoittajat ovat Jorma Kaarnolan kadettikurssiveljiä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta