Thorbjörn Fälldin

Pääministeri s. 24.4.1926 k. 23.7.2016
Thorbjörn Fälldin
Thorbjörn Fälldin

Ruotsin entinen pääministeri ja keskustapuolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Thorbjörn Fälldin kuoli kotonaan Åsissa Ruotsissa 23. heinäkuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. huhtikuuta 1926 Ruotsin Ångermanlannissa.

Thorbjörn Fälldin jää Ruotsin historiaan poliitikkona, joka mursi sosialidemokraattien neljäkymmentä vuotta kestäneen hallitusvallan. Porvarillinen rintama kykeni vuoden 1976 vaalivoitollaan sopimaan enemmistöhallituksesta. Samoin koalitio ja osia siitä oli hallitusvastuussa vuodet 1979–1982.

Hallitustyöskentelyä haittasi puolueiden eripuraisuus. Siihen osallistui vahvoja persoonallisuuksia. Ristiriitoja synnytti myös Fälldinin keskustapuolueen jyrkkä ydinvoiman vastustus.

Vaikka Thorbjörn Fälldin esiintyi maaseudun puolustajana ja sen elinkeinojen tinkimättömänä edustajana, leppoisan pinnan alla piili jo nuorisopoliitikkona saavutettu kokemus ja tietty kovuus.

Pääministeri Fälldinin kansainvälinen kokemus ei ollut alkuvaiheessa hääppöinen, mutta hän sai ajanoloon nauttia myös ulkomaiden arvostusta. Hänelle oli luontevaa tukeutua pohjoismaiden yhteistyöhön ja tämän yhteisön aitoon kaikupohjaan kansalaisten keskuudessa.

Yhteys Suomeen syntyi jo Urho Kekkosen aikaan. Silloinen pääministeri Kekkonen kävi jo vuonna 1955 tiukan tentin lupaavan nuoren ruotsalaisen poliitikon kanssa. Arvostava suhde kulminoitui, kun Fälldin oli mukana esittämässä Urho Kekkoselle Nobelin rauhanpalkintoa.

Mauno Koiviston aktiiviaikana yhteisymmärrys syventyi siihen mittaan, että Koivisto, ruotsalaislähteiden mukaan, oli todennut Fälldinin olevan hänen paras ystävänsä Ruotsissa.

Vaikka valta vaihtui Ruotsissa, maan ulkopoliittinen jatkuvuus säilyi. Äänensävy toki muuttui Olof Palmen yliviritetystä retoriikasta maltillisempaan, mutta ajan henki oli radikaali. Siksi myös Fälldinin hallitukset kannattivat Etelä-Afrikan apartheidjärjestelmän kumoamista, tukea vapautusliikkeille ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Fälldinin viimeisiin julkisiin tehtäviin kuului Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen johtokunnan jäsenyys. Innokas saunoja tuli kokouksiin virkeänä. Vaikka kuulolaite hieman häiritsi, olivat hänen kommenttinsa osuvia ja kiteytettyjä.

Ralf Friberg
Kirjoittaja on entinen suurlähettiläs.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta