Pentti Suomela

Suurlähettiläs s. 21.9.1917 k. 14.7.2016
Pentti Suomela
Pentti Suomela

Suurlähettiläs Pentti Suomela kuoli Helsingissä 14. heinäkuuta 2016. Hän oli 98-vuotias, syntynyt Turussa 21. syyskuuta 1917.

Suomela oli Turun klassillisen lyseon kasvatti. Helsingin yliopistossa opiskellessaan hänellä oli alusta asti päämääränä pääsy ulkoministeriöön. Näin hän valitsi aineyhdistelmäänsä yleisen valtio-opin sekä ranskan. Kieltä opiskellessaan hän tapasi tulevan puolisonsa Marjan (o.s. Nevanlinna). Sota keskeytti sitten opinnot vuosiksi.

Suomela osallistui sekä talvi- että jatkosotaan. Hän oli mukana Tali-Ihantalan taistelussa ja Lapin sodan alkuvaiheessa. Joulukuussa 1944 hänet kotiutettiin. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Ulkoministeriöön Suomela hyväksyttiin heti valmistumisen jälkeen syksyllä 1945. Seuraavana vuonna hän sai pestin Pariisiin, minkä jälkeen ura vei Tukholmaan, Osloon, Brysseliin sekä Moskovaan. Välivuosina kotimaassa hän toimi ministeriön poliittisella osastolla, jonka päälliköksi hän nousi 1965 Max Jakobsonin jälkeen.

Ensimmäisen suurlähettiläsnimityksen Suomela sai 1966 Norjaan, mistä käsin hän hoiti myös Islantia. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän siirtyi Ceausescujen Romaniaan.

Eläkkeelle Suomela jäi 1984 kahdeksan Pekingin vuoden jälkeen, jona aikana hänet oli akkreditoitu myös Pohjois-Koreaan sekä Kamputseaan. Ministeriön jätettyään hän toimi 1985–90 Postipankin Kiinan asioiden neuvonantajana sekä Suomi-Kiina-seuran puheenjohtajana.

Kotimaassa uran kohokohtia olivat vuodet 1956–57. Tällöin Suomela oli yhdessä Björn Alholmin kanssa mukana Ralph Enckellin vetämässä suppeassa tiimissä luomassa Suomen YK-politiikan perustaa.

Pitkään ulkomailla asuessaan Suomelat viettivät kaikki kesälomansa Kesälahdella. Työtoverit tunsivat Suomelan taka-alalle välistä mielellään jäävänä ”tyynenä turkulaisena” sekä kelpo virkamiehenä ja luotettavana vanhan koulun diplomaattina.

Arto Mansala
Kirjoittaja on entinen ulkoministeriön valtiosihteeri ja Pekingin sekä Moskovan suurlähettiläs.

Muistojen arkistosta