Erkki Vaalama

Toimittaja s. 19.11.1918 k. 1.7.2016
Erkki Vaalama
Erkki Vaalama

Everstiluutnantti evp. Erkki Vaalama kuoli Kajaanissa 1. heinäkuuta 2016 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kajaanissa 19. marraskuuta 1918.

Vaalaman työura oli kaksivaiheinen: sotilaan uraa seurasi työ toimittajana. Vaalama suoritti upseerin tutkinnon Kadettikoulun kurssilla 25. Se alkoi vuonna 1941, keskeytyi sodan ajaksi ja jatkui vuonna 1945. Hän oli kadettikurssinsa viimeinen elossa ollut upseeri.

Jatkosodassa Vaalama palveli rajajoukoissa Uhtualla, Kiestingissä, Vuokkiniemessä ja Tolvajärvellä. Hän haavoittui sodan aikana kahdesti.

Vaalaman rauhanajan ensimmäinen työ oli Länsirajalla Alatorniossa, missä rajavartijoiden tehtävänä oli mm. salakuljettajien kiinniottaminen. Vuonna hän siirtyi 1954 rajakomppanian päälliköksi Kuusamoon ja vuonna 1962 Kaakkois-Suomen rajavartiostoon Imatran Immolaan.

Vaalama jäi eläkkeelle heti eläkeiän saavutettuaan 48-vuotiaana. Hän tunsi olevansa vielä teräskunnossa ja päätti etsiä itselleen uuden työpaikan.

Vaalama oli kirjoittanut koko ikänsä ja avustanut useita lehtiä, esimerkiksi Imatran seudulla ilmestynyttä Ylä-Vuoksea. Hän saikin lehdestä toimittajan paikan ja kolmen vuoden jälkeen hänet nimitettiin Ylä-Vuoksen päätoimittajaksi.

Lopulta päätoimittajan tehtävästä tuli 15 vuoden mittainen ja Vaalamasta lehden pitkäaikaisin päätoimittaja.

Työuransa ohella Vaalama toimi rajaveteraanien perinnetyössä, osallistui kunnallisiin luottamustehtäviin ja kirjoitti historiikkeja. Hän kirjoitti esimerkiksi Enson Kaukopään ja Pankakosken tehtaiden juhlavuosihistoriikit.

Vaalama oli klassisen perhonsidonnan mestari. Hänen lohiperhoistaan tunnetuin on hänen kehittämänsä Teno-sarja, johon kuului 12 lohiperhoa. Monet tunnetut kalamiehet kalastivat Vaalaman sitomilla perhoilla. Myös kuvataide oli Vaalamalle tärkeää. Hän oli Imatran taideyhdistyksen kunniajäsen ja tunnustettu aktiivimaalari ja piirtäjä.

Perhe ja laaja suku oli Erkki Vaalamalle hyvin tärkeä. Hän tapasi vaimonsa Siskon jatkosodassa, ja he saivat viisi lasta. Vaalamalla oli 15 lapsenlasta ja iso joukko lapsenlapsenlapsia. Hän korosti suvun tärkeyttä ja kannusti serkuksia pitämään yhteyttä ja tapaamaan säännöllisesti.

Vaalama nautti kovasta työnteosta. Kirjoittaminen oli hänelle tärkeää, mutta hän kertoi mieleltään olevan aina rajamies.

Anu-Maaria Vaalama
Kirjoittaja on Erkki Vaalaman pojantytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta