Rane Vaskivuori

Muotoilija s. 12.5.1967 k. 23.6.2016
Rane Vaskivuori
Rane Vaskivuori

Muotoilija Rane Vaskivuori kuoli kotonaan Helsingissä läheisten ympäröimänä nopeasti edenneeseen haimasyöpään 23. kesäkuuta 2016. Hän oli oli 49-vuotias, syntynyt Kauhajoella 12. toukokuuta 1967.

Rane Vaskivuori oli yksi Arkkitehtuuritoimisto Valvomo Oy:n perustajäsenistä ja työskenteli yhtiössä suunnittelija-osakkaana aina sairastumiseensa asti.

Vaskivuori kirjoitti ylioppilaaksi Kauhajoen lukiosta vuonna 1986. Hän aloitti tietojenkäsittelytieteen opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1988 ja siirtyi vuonna 1989 opiskelemaan arkkitehtuuria Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen.

Vaskivuori oli pidetty, luotettava ja helposti lähestyttävä opiskelutoveri. Hän oli äärimmäisen luova ja kokeilunhaluinen nuori suunnittelija, joka seurasi aktiivisesti aikansa ilmiöitä muodin, musiikin, taiteen ja teknologian alueilla.

Vaskivuoresta kasvoi mestari erilaisten tyylilajien ymmärtämisessä ja yhdistelemisessä. Hänellä oli voimakas tahto mennä arkkitehtuurissa ja muotoilussa pelkän muodonannon yli ja luoda kokonaan uudenlaisia ratkaisuja, tiloja, kalusteita, esineitä tai valaisimia.

Hänen innostuksensa huonekalu- ja valaisinmuotoilua kohtaan heräsi jo opintojen alkuvaiheessa Arkkitehtiosastolla sisustussuunnittelun ja muotoilun kurssilla.

Vuonna 1993 Vaskivuori lähti mukaan perustamaan Arkkitehtuuritoimisto Valvomo Oy:tä yhdessä kurssikavereittensa kanssa. Hänen positiivisuutensa ja luonteenomainen kykynsä yhteistyöhön johti useisiin pysyviin asiakassuhteisiin.

Milanon kansainvälisillä huonekalumessuilla vuonna 1997 järjestetty ensimmäinen Snowcrash-näyttely ja sen tuoma kansainvälinen näkyvyys avasi Vaskivuorelle monia uusia mahdollisuuksia useiden huonekaluvalmistajien suuntaan. Hänen töitään esiteltiin säännöllisesti kansainvälisillä huonekalumessuilla, erilaisissa näyttelyissä ja julkaisuissa ympäri maailmaa.

Vaskivuoren tunnetuimmiksi töiksi jäivät MoMA New Yorkin pysyväiskokoelmiin valittu Globlow-valaisin, japanilaiselle huonekaluvalmistaja Idéelle suunniteltu Y-sateenvarjoteline ja -naulakko sekä Martelalle suunniteltu Movie-sohva ja Trailer-sohvapöytä.

Vapaa-aikaansa Rane Vaskivuori vietti mielellään perheensä kanssa kesäpaikassaan vanhaa taloa remontoiden sekä matkustellen. Sairastumisensa jälkeen hän ei menettänyt elämänhaluaan vaan halusi keskittyä nauttimaan viimeisistä kuukausista yhdessä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Ranella oli poikkeuksellinen kyky saada ympärillään olevat ihmiset tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. Hoitojen lopettamispäätöksen jälkeen hän pyrki parhaansa mukaan valmistelemaan itselleen läheiset ihmiset taudin nopeaan loppukiriin.

Ranen olemuksesta huokui ystävällisyys ja ennakkoluulottomuus, ja tuntui siltä, että hänen elämänsä täyttyi hyvistä ihmisistä kaikkialla, missä hän vaikutti.

Markus Nevalainen
Kirjoittaja on Rane Vaskivuoren ystävä ja työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta