Outi Savonlahti

Ranskan kunniakonsuli s. 16.7.1950 k. 9.8.2016
Outi Savonlahti
Outi Savonlahti

Ranskan kunniakonsuli Outi Savonlahtikuoli sairauteen 9. elokuuta 2016 kotonaan Joensuussa. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 16. heinäkuuta 1950 Helsingissä. Vuodesta 1990 hän toimi Joensuun yliopiston, sittemmin 2010 perustetun Itä-Suomen yliopiston kansainvälisten asiain päällikkönä.

Savonlahti oli maamme korkeakoulutuksen kansainvälistymisen tienraivaajia. Hänen uransa nosti esiin suomalaisen erityisosaamisen kansainvälisten asiain hallinnon kehittämisessä. Hänen ammattitaitoaan parhaimmillaan oli rakentaa ja ylläpitää poikkeuksellisen kattavia kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ja osata terävästi ennakoida toimintaympäristön muutoksia. Yliopisto toimi esimerkkinä maamme muille korkeakouluille, ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvoi ripeästi.

Uransa ansioista Outi Savonlahti sai Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin vuonna 2003.

Savonlahti valmistui filosofian maisteriksi 1978 Helsingin yliopistosta pääaineenaan englantilainen filologia ja sivuaineena mm. romaaninen filologia. Jatko-opinnot hän suoritti Ranskassa Nancyn Eurooppa-yliopistossa (Centre Européen Universitaire de Nancy).

Hän toimi Ranskan suurlähetystössä Helsingissä lehdistösihteerinä (1979–84). Tämä työ innoitti hänet erikoistumaan viestintään ja PR-toimintaan, mikä toteutui Wisconsinin yliopistossa Yhdysvalloissa Fulbright-stipendiaattina 1984–86. Vuoteen 1990 asti hän työskenteli toimittajana Yleisradion kulttuuriohjelmissa ja ulkomaanlähetyksissä.

Outi Savonlahti tunnettiin dynaamisena toimijana yhdistyksissä. Alkusysäys oli Nancyn Eurooppa-yliopiston stipendiaattien perustama Le Club Nancy (1982), joka järjesti Ranska-tapahtumia Helsingissä. Sitten seurasivat mm. Suomi-Ranska-yhdistyksen Nuorisotoimikunta, ASLA-Fulbright Alumni, Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto, luottamustoimet ISEPin ja CIMOn piirissä, sekä toiminta Joensuun Oopperayhdistyksen johtokunnassa rakkaan harrastuksen, musiikin, parissa.

Erityisen innostuneesti ja vaikuttavasti hän toimi Joensuun suomalais-ranskalaisessa yhdistyksessä.

Savonlahden toiminta Suomen ja Ranskan välisten suhteiden hyväksi sai virallista tunnustusta. Ranskan suurlähetystö nimitti hänet Ranskan Joensuun kunniakonsuliksi 2003. Tehtävässään hän toimi ansiokkaasti ja lämminhenkisesti emännöiden kulttuurin ja tieteen alan kohtaamisia. Hänen ihmissuhdetaitonsa kantoivat hedelmää ammatillisten henkilöverkostojen onnistuneen yhteensovittamisen kautta. Ranskan valtio myönsi hänelle Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques -ritarimerkin 2011 sekä Chevalier dans l’Ordre national du Mérite -ritarimerkin 2016.

Outi Savonlahti nimitettiin Joensuun Eteläisen Rotaryklubin presidentiksi 2016–17. Yhteyksiensä kautta hän edisti stipendiohjelmia nuorten kansainvälistymisen hyväksi.

Hän inspiroi myös opettajakuntaa ja yrityksiä kansainväliseen verkostoitumiseen. Hänet tunnettiin hienovaraisena voimapersoonana, jonka tarttuva innostus vei mittavat hankkeet yli rajojen menestykselliseen päätökseen.

Itä-Suomen yliopisto on perustanut hänen muistolleen Outi Savonlahti -stipendirahaston.

Sini Sovijärvi
Kirjoittaja on Outi Savonlahden ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta