Jaakko Kolmonen

Keittiömestari s. 2.5.1941 k. 3.9.2016
Jaakko Kolmonen
Jaakko Kolmonen

Keittiömestari, opetusneuvos Jaakko Kolmonen kuoli äkilliseen sairauteen Helsingissä 3. syyskuuta 2016. Hän oli 75-vuotias, syntynyt 2. toukokuuta 1941 Juankoskella.

Kolmonen valmistui ravintolakoulu Perhon kokkilinjalta 1961. Hän työskenteli kokkina ja keittiömestarina useissa suomalaisissa ravintoloissa sekä Ruotsissa ja Saksassa.

Kolmonen aloitti tv-uransa vuonna 1970. Suosituissa ruokaohjelmissa Kolmosen aisaparina toimi ensin Veijo Vanamo ja myöhemmin Sirkka Gustafsson. Ohjelma oli alussa nimeltään Maukasta mutkattomasti, sittemmin Asia on Pihvi ja Patakakkonen. Tv-ohjelmaa tehtiin yhteensä yli 700 jaksoa ja se jatkui vuoteen 1996 asti.

Kolmonen teki merkittävän uran myös ruoanlaiton opettajana. Hänen intohimokseen voidaan sanoa kuuluneen suomalaisen ruokaperinteen tallentaminen ja vaaliminen sekä erilaiset esiintymiset ja luennot ruoan harrastajille, oppipojille ja mestareille. Useat ruokaperinteeseen ja riistan käsittelyyn liittyvät kirjat sekä nuorten ravitsemuksen, elintapojen ja tapakasvatuksen julkaisut olivat lähellä hänen sydäntään.

Kolmoselle myönnettiin lukuisia tunnustuksia työstään ruoanlaiton ja ruokakulttuurin parissa. Hän sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1988 ja Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin 1991. Suomen Keittiömestareiden Cordon Bleun ammattikuntatunnukset hän sai 1974 ja Pohjoismaiden Keittiömestareiden korkeimman tunnuksen Cordon Rougen 2003. Opetusneuvoksen arvonimi myönnettiin 2007.

Alfred Kordelinin säätiöön perustettu Jaakko Kolmosen rahasto jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon suomalaisen ruokakulttuurin vaalimisesta ja edistämisestä. Tunnustus kannustaa ja motivoi palkinnonsaajaa ponnistelemaan perinteisten maku- ja aistielämysten eteen.

Alan opettajien, kansallisten ja kansainvälisten keittiömestareiden keskuudessa Kolmonen oli hyvin arvostettu. Yhtenä esimerkkinä Keittiömestareiden maailmanliiton kongressin Suomi-ilta heinäkuussa 1994 Norjan Stavangerissa, jossa hän toimi primus motorina. Ajatuksena oli tuoda esille suomalaisen ruoan puhtaus, alkuperä ja alkuperäiset valmistustavat lähes kahdelletuhannelle keittiömestarille kaikkialta maailmasta.

Illan aikana esiteltiin ruokailujen lomassa savustusta, kalankäsittelyä, loimutusta, piirakoiden rypytystä, pullan letitystä, pötsilihan valmistusta ja muita ruokakulttuurimme helmiä.

Kolmonen antoi rohkeuden suomalaisille keittiömestareille vaalia omaa perinteistä ruokakulttuuria, vaikka se on raaka-aineiden saatavuudeltaan suppeaa ja valmistusmenetelmät yksipuolisia, mutta makujen puhtaus ja niiden rikkaus sitäkin nautittavampia. Tänään ruokalistoillamme komeilevat aidot perusmaut, paikallisuus, perinteiset valmistusmenetelmät ja ennen vähempiarvoisina pidetyt raaka-aineet.

Kolmonen opittiin tuntemaan sanavalmiina kannustajana, ahkerana, leppoisana, idearikkaana, puheliaana, mutta erityisesti myös kanssaihmisten kuuntelijana niin emäntien, isäntien, mestareiden kuin valtiovallan edustajien keskuudessa. Kysymyksiin hän vastasi jahkailematta suorasti ja ymmärrettävästi.

Vaikka työ oli lähellä Jaakko Kolmosen sydäntä, tärkeintä hänelle olivat perhe ja läheiset. Erityisesti rooli isoisänä ilahdutti häntä. Tärkeä paikka oli mökki, jossa aikaa vietettiin luonnon helmassa marjastaen, kalastaen, kasvimaata hoitaen ja kunnostustöitä tehden. Myös Lapin matkat ja hiihtäminen kuuluivat harrastuksiin.

Martti Lehtinen
Petri Kolmonen

Kirjoittajat ovat Jaakko Kolmosen pitkäaikainen ystävä ja kollega sekä poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta