Veijo Ulmanen

Kuvanveistäjä s. 11.5.1955 k. 25.8.2016
Veijo Ulmanen
Veijo Ulmanen

Kuvanveistäjä Veijo Ulmanen kuoli Hyvinkäällä 25. elokuuta 2016. Hän syntyi Mikkelissä 11. toukokuuta 1955 ja opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyisessä Aalto-yliopistossa) vuosina 1977–1983. Hän asui ja työskenteli Hyvinkäällä vuodesta 1994.

Ulmanen piti lukuisia yksityisnäyttelyitä ja toteutti julkisia tilauksia, joista näyttävin on mittasuhteiltaan monumentaalinen, mutta samalla ilmavan siro pronssiveistos Akku (1999) Oulun yliopiston päärakennuksen edessä.

Julkisia teoksia on myös Martin päiväkodissa Hyvinkäällä (1998) ja Kyminkartanon koululla Kotkassa (2010).

Veistäjän tärkein materiaali oli puu, jota hän hyödynsi luovasti ja monimuotoisesti. Ulmanen rakasti työhuoneella olemista ja veistosten konkreettista työstöprosessia, joka synnytti jatkuvasti uusia ideoita.

Hän esimerkiksi hyödynsi kiehtovasti työstäessä syntyviä hukkapaloja ja vastakappaleita ja leikitteli muutenkin taidokkaasti visuaalisella käänteisyydellä ja tasapainolla.

Hänellä oli vahva plastinen muodontaju, jota hän myös opetti eri oppilaitoksissa niin paikallisesti kuin omassa opinahjossaan Taideteollisessa korkeakoulussa.

Ulmaselle oli ominaista lämmin mielenkiinto esineellisen todellisuuden erilaisiin ilmenemismuotoihin. Hän arvosti laaja-alaisesti kulttuuria, erityisesti musiikkia, mutta yhtä hyvin mitä erilaisimpia arkisen toiminnan alueita. Hänen mentaliteettinsa oli elämänläheisellä tavalla esteettinen.

Veistoksiinsa hän sisällytti oivaltavasti ja hauskasti moninaisia kokemusmaailmansa elementtejä.

Esimerkiksi konserttipaikkana toimiva Sastamalan maalattiainen kivikirkko samoin kuin hänen oma kansakoulunsa Mikkelissä sisältyvät useasta moduulista rakentuvaan, upeaan Play-veistokseen, joka syntyi hänen laajimpaan yksityisnäyttelyynsä Hyvinkään taidemuseolle vuonna 2003.

Veijo Ulmanen oli ammattipiiriensä arvostama tekijä, ja hän mm. toimi 2000-luvun alussa useiden vuosien ajan Hyvinkään Taiteilijaseuran puheenjohtajana. Hän oli myös erinomainen ruoanlaittaja ja sydämellinen perheenjäsen, ystävä ja isäntä.

Tutta Palin
Kirjoittaja on taidehistorioitsija ja Veijo Ulmasen ystävä.

Muistojen arkistosta