Kenneth Gallen-Kallela

Oikeustieteen kandidaatti s. 25.9.1950 k. 26.8.2016
Kenneth Gallen-Kallela
Kenneth Gallen-Kallela

Oikeustieteen kandidaatti Kenneth Axel ”Axu” Gallen-Kallela kuoli sairauskohtaukseen Porissa 26. elokuuta 2016. Gallen-Kallela oli syntynyt Helsingissä 25. syyskuuta 1950.

Kenneth Gallen-Kallela kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Normaalilyseosta vuonna 1969 ja suoritti Helsingin yliopistossa oikeustieteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1979. Valmistuttuaan hän perusti lakiasiaintoimiston ja hoiti toimeksiantoja poismenoonsa saakka.

Kenneth Gallen-Kallela oli taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan sukulainen suoraan alenevassa polvessa: Akseli Gallen-Kallela oli Kennethin isän isoisä. Kennethin isoisä Jorma Gallen-Kallela oli ensimmäinen Talvisodassa kaatunut upseeri. Isoisäänsä hän ei ehtinyt nähdä.

Me luokkatoverit Norssista tunsimme Gallen-Kallelan vahvana persoonana sekä reiluna kaverina ja taitavana muusikkona. Juristina hänet tunnettiin tinkimättömänä päämiestensä asioiden ajajana.

Musikaalisen lahjakkuuden hän oli saanut verenperintönä. Gallen-Kallela tienasi opiskelurahoja soittamalla bassoa opiskeluaikanaan eri tanssiorkestereissa, muun muassa Tapio Tammilehdon yhtyeessä, mutta siirtyi varsin nopeasti soittamaan kitaraa ja pääasiassa jazzia.

Jazzia hän soittikin monissa kokoonpanoissa, joista merkittävin oli monikymmenvuotinen kitaristin rooli Advojazzissa. Gallen-Kallela soitti kitaraa myös toisessa ammattitaitoisessa kokoonpanossa, tamperelaisessa Cool Quartetissa.

Musiikki oli Gallen-Kallelalle todellinen sydämen asia, ja hänellä oli lukuisia esikuvia. Näistä keskeisin oli belgialainen jazz-kitaristi Django Reinhardt, eurooppalainen jazzmuusikko.

Meri oli Gallen-Kallellalle läheinen. Purjehduksen kiireettömyys antoi musiikin ohella tilaa rauhoittua juristin stressaavasta työstä.

Vaikka Kenneth olikin perusstadilainen, hän viihtyi vaimonsa Hilkan kotitilalla Satakunnassa Jämijärvellä viime vuosina paremmin kuin Helsingissä.

Jämijärvellä he pääasiassa asuivatkin. Sieltä Gallen-Kallela kävi hoitamassa lakiasiaintoimistonsa toimeksiantoja ja sinne hän aina palasi.

Gallen-Kallela oli laajasti sivistynyt ja historia – sotahistoria ja erityisesti musiikin historia – oli aihe, johon keskustelu aina jossain vaiheessa kääntyi. Kennethin elävä kipinä historiaan ja suuri tietomäärä oli keskustelukavereille erityisen miellyttävä asia.

Gallen-Kallela oli syvällinen pohdiskelija, joka otti selvää tapahtumien taustoista. Hänellä oli myös laaja ystävä- ja tuttavapiiri – tuntui, että Axu tunsi jokaisen. Taiteellisuus jatkuu Kennethin lapsissa Mariassa ja Erikissä. Kaksoset, samoin kuin lapsenlapset, olivat Kennethille tärkeitä.

Axu koki tärkeäksi pitää yhteyttä luokkatovereihin myös vuosittaisissa tapaamisissa. Viimeksi meitä kokoontui toukokuussa 25 luokkakaveria. Silloinkin Axulla oli kitaransa mukanaan.

Sotilasarvoltaan Kenneth Gallen-Kallela oli vänrikki.

Olli Hirvonen
Ravil Asis

Kirjoittajat ovat Kenneth Gallen-Kallela ystäviä ja kollega.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta