Juha Holopainen

Professori s. 13.5.1972 k. 24.9.2016
Juha Holopainen
Juha Holopainen

Helsingin yliopiston silmätautiopin Erkko-professori Juha Holopainen syntyi Valkeakoskella 13. toukokuuta 1972 ja kuoli 24. syyskuuta 2016 kotonaan Helsingissä.

Holopaisen kouluvuosien jälkeen Valkeakosken tehtaankenttä ja näyttelyharrastus vaihtuivat Helsinkiin biokemian ja lääketieteen opiskeluun. Opiskeluvuosien aikana Holopainen tapasi kurssikaverinsa ja sielunkumppaninsa Elinan, jonka kanssa hän avioitui 1999. Seuraavien vuosien aikana syntyivät silmäterät Ronja, Akseli ja Aava.

Väiteltyään vuonna 2001 kunniamaininnalla solukalvoista Holopainen erikoistui silmätautien erikoislääkäriksi HYKS Silmäklinikalla.

Hänet nimitettiin lääketieteellisen kemian ja biofysiikan dosentiksi vuonna 2002 ja silmätautiopin dosentiksi vuonna 2014. Vuonna 2006 hän perusti oman Helsinki Eye Lab-tutkimusryhmän. Jane ja Aatos Erkko säätiön myöntämään professuuriin Holopainen nimitettiin vuonna 2015. Työssään silmäkirurgina ja tutkijana Holopaisen erityisen mielenkiinnon kohteena olivat sarveiskalvon sairauksien tutkiminen ja hoito.

Lapsuudessa vietetty aika omien vanhempien kehitysyhteistyössä Afrikassa teki Holopaisesta avarakatseisen maailmankansalaisen. Lukuisat luento- ja opintomatkat veivät häntä eri puolille maailmaa. Tutkimustyö vei Holopaisen perheineen vuosiksi 2005 ja 2006 Kanadaan University of British Columbiaan ja vuonna 2008 tutkijaksi Sapporon yliopistoon Japaniin.

Holopaisen innostuneisuus ja selkeys opettajana tekivät lähtemättömän vaikutuksen lääketieteen opiskelijoihin ja kollegoihin. Hänen dynaamisuutensa ja määrätietoisuutensa oli tarttuvaa – Holopainen oli aurinko, jonka loisteessa muut pääsivät hehkumaan.

Rautainen ammattitaito, elämänilo, toisia huomioiva ja kunnioittava kohtelu yhdistettynä Holopaisen leikkisään huumoriin loi ympärilleen aina positiivisen ilmapiirin ja tekemisen meiningin. Hänen tekemänä ja ohjauksessa syntyikin yli sata tieteellistä artikkelia ja useita väitöskirjatöitä.

Holopaisen ystävällinen ja sivistynyt asenne opetti, että menestyäkseen ei tarvita teräviä kyynärpäitä. Hienoja asioita voidaan saada aikaiseksi hymyssä suin, hyvällä mielellä ja yhteistyöllä.

Vaikea sairaus todettiin keväällä 2016. Seuranneiden kuukausien aikana ilmeni, että tauti etenee hoidoista huolimatta. Niin kuin tutkimustyössäkin, Holopainen nousi taka-askeleiden jälkeen, pakotti itsensä liikkeelle, yrittämään aina uudelleen, määrätietoisesti, periksi antamatta. Pian kävi kuitenkin selväksi, että aikaa ei enää ollut.

Keskityimme keskustelemaan ja muistelemaan. Holopainen eli liian lyhyeksi jääneen, mutta rikkaan elämän. Perhe, ruoanlaitto, matkailu ja purjehdus olivat hänen suurimmat ilonsa.

Lopun jo häämöttäessä Juha totesi eläneensä siten, ettei mitään tarvinnut katua eikä mitään toiveita jäänyt toteuttamatta. Mystinen oli Juhan kyky ehtiä intohimoisesta kliinikon ja tutkijan työstä huolimatta pitää perhe aina tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Toiveensa mukaisesti Juha sai olla kotona viimeiseen asti, ja lähimpiensä hyvässä hoidossa hän nukkui rakkaan vaimonsa viereen. Holopainen oli esikuva ja malli niin kollegoille kuin lapsilleenkin siitä, miten elää ja kohdella muita.

Jukka Moilanen
Niko Setälä

Kirjoittajat ovat Juha Holopaisen ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta