Harry Järv

Kirjastoneuvos s. 27.3.1921 k. 21.12.2009
Harry Järv
Harry Järv

Kirjastoneuvos Harry Järv kuoli äkillisesti Tukholmassa 21. joulukuuta 2009. Hän oli 88-vuotias, syntynyt 27. maaliskuuta 1921 Mustasaaressa.

Ruotsi menetti Järvissä johtavan taistelevan humanistinsa.

Mustasaaressa syntyneelle Järville kirjat ja kirjallisuus olivat elämän tärkeimpiä asioita. Hän kirjoitti ja käänsi noin viisikymmentä teosta ja oli kolmen kulttuuriaikakauslehden, Horisontin, Radixin ja Fenixin, päätoimittaja.

Järvin kirjallinen testamentti, massiivinen kirjastohistoriallinen antologia Mänsklighetens minne julkaistiin 2008. Sen johtoajatuksena on toteamus, että "kirjastoissa on ihmiskunnan ainoa luotettava ja pysyvä muisto".

Järvin intohimoista työtä kirjastolaitoksen puolesta on kiitetty eri puolilla maailmaa.

Oman mittavan, 14000 nidettä käsittävän kirjastonsa hän on lahjoittanut tutkimuskirjasto Tritonialle Vaasassa.

Suomessa Harry Järv tunnetaan Åke Lindmanin Etulinjan edessä -elokuvan nuorena upseerina ja tehokkaana partionjohtajana.

Kun "Punainen Valpo" etsi eversti Alpo K. Marttista elokuussa 1945, vei Järv entisen esimiehensä turvaan Ruotsiin. Järv itse joutui etsintäkuulutetuksi ja jäämään Ruotsiin.

Tavattuaan tulevan Barbro-vaimonsa Uppsalan yliopistossa hän asettui maahan pysyvästi.

Järv joutui pääosaan suomenruotsalaisessa lehdistössä velloneessa pitkässä "sota-debatissa" äärivasemmiston käsityksiä vastaan 1987–91. Sen alkusysäyksenä oli Järviä ja edesmennyttä eversti Marttista vastaan suunnattu loukkaava kirjoitus Vasabladetissa.

Harry Järv puolusti Suomen etua sinnikkäästi loppuun asti.

Viime syksynä hän muun muassa otti voimakkaasti kantaa ruotsalaisen toimittajan Henrik Arnstadin Suomea syyllistävään Skyldig till skuld -kirjaan.

Stefan Forss
Kirjoittaja on Harry Järvin pitkäaikainen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta