Aulis Hämäläinen

Teatterinjohtaja s. 8.6.1918 k. 14.4.2005
Aulis Hämäläinen
Aulis Hämäläinen

Teatterinjohtaja Aulis Hämäläinen kuoli 14. huhtikuuta 2005 Helsingissä. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. kesäkuuta 1918. Hämäläinen aloitti teatteriharrastuksen 1939 Helsingin ylioppilasteatterissa, mutta varsinaisen "teatterikoulunsa" hän suoritti jatkosodan vuosina.

Puolustusvoimien valistus- ja viihdytystoimistoon komennettu Hämäläinen työskenteli näyttelijänä ja ohjaajana kiertävissä teatteriryhmissä, Rintamateatteri 1:ssä ja 2:ssa sekä kahdessa niin sanotussa kiinteässä sotateatterissa.

Ensimmäinen niistä oli Äänislinnan teatteri Itä-Karjalassa ja toinen sodan viime vaiheissa perustettu Kannaksen teatteri.

Agapetuksen Syntipukin ensi-ilta, jonka Hämäläinen ohjasi ja lavasti ja jonka nimiosan hän näytteli, oli Valkjärven valistustalossa 8. heinäkuuta 1944. Varhain seuraavana aamuna alkanut Kannaksen suurhyökkäys lopetti teatterin toiminnan siihen.

Sodan jälkeen Aulis Hämäläinen palasi Helsingin ylioppilasteatteriin, nyt sen johtajaksi. Myöhemmin alkoi hänen kaksi vuosikymmentä kestänyt johtajantyönsä maakunnissa.

Johtajien toimikaudet olivat tuolloin enimmäkseen kaksivuotisia, mutta Hämäläinen viipyi kussakin työpisteessään, Forssassa, Kajaanissa, Savonlinnassa ja Lappeenrannassa, viitisen vuotta. Lappeenranta palkitsi Hämäläisen ansioistaan Villimies-kulttuuripalkinnolla.

Aulis Hämäläinen oli kiinnostunut koulutuskysymyksistä, ja uusi lehti uralla kääntyi, kun hän 1968 siirtyi Tampereelle.

Siellä kehiteltiin yliopiston yhteyteen valtakunnallista näyttelijäkoulutuksen ja teatteritutkimuksen keskusta. Hämäläinen työskenteli eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 1986 asti yliopiston draamastudion apulaisjohtajana ja dramaturgian opettajana.

 

Heikki Eteläpää
Kirjoittaja on toimittaja ja Aulis Hämäläisen pitkäaikainen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta