Martti J. Karvonen

Professori s. 24.6.1918 k. 10.3.2009
Martti J. Karvonen
Martti J. Karvonen

Professori, lääkintäkenraalimajuri Martti J. Karvonen kuoli 10. maaliskuuta 2009 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. kesäkuuta 1918 Nurmeksessa.

Karvonen oli sotien jälkeisen suomalaisen kansanterveystyön merkittävimpiä hahmoja, jonka työn vaikutukset jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen. Hän oli vuosikymmeniä keskeinen vaikuttaja ainakin liikuntalääketieteen, kansanravitsemuksen, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn, työlääketieteen ja ilmailulääketieteen aloilla. Hän myös toimi sillanrakentajana lääketieteen ja sosiaalitieteiden välillä.

Karvonen valmistui lääkäriksi 1945 Helsingin yliopistosta. Yliopiston assistenttina hän suuntautui kliiniseen fysiologiaan. Väitöskirja valmistui 1950 Cambridgen yliopistossa.

Karvonen tutki ensimmäisten joukossa ravinnon ja liikunnan vaikutusta kroonisiin kansantauteihin. Yhteistyö amerikkalaisen professori Ancel Keysin kanssa johti merkittävään, sotien jälkeen kehittyneen sydäntautiepidemian syiden tutkimukseen ja sitä kautta ehkäisytyöhön.

Suomessa tutkimukset alkoivat Pohjois-Karjalassa, jossa Karvonen oli jo aiemmin tutkinut metsureiden liikunta- ja ravintofysiologiaa. Keysin kanssa käynnistyi alan kansainvälinen klassikko, Seitsemän maan tutkimus. Sen osana oli Suomessa 1959 alkanut Itä–Länsi-tutkimus, jonka tuloksia hyödynnetään edelleen.

Tutkimukset kiinnittivät huomiota Itä-Suomen poikkeuksellisen suuriin sydäntautilukuihin. Kahdessa mielisairaalassa tehty ravintotutkimus osoitti rasvan laadun muutoksen ja veren kolesterolin alentamisen vaikutuksen sydäntautien ehkäisyyn.

Karvonen oli keskeinen taustavaikuttaja Pohjois-Karjala-projektin käynnistämisessä.

Mittavan uransa aikana Karvonen toimi muun muassa Työterveyslaitoksen tutkijana ja fysiologian osaston johtajana 1950–70 sekä laitoksen johtajana 1970–74. Puolustusvoimien ylilääkärinä hän toimi 1974–78. Hänellä on ollut kotimaisia ja ulkomaisia professuureja, ja hän toimi Lääkäriliiton ja Sydänliiton puheenjohtajana.

Professori Karvonen oli nuoremmille helposti lähestyttävä ja aina ystävällinen. Hän oli merkittävä oppi-isä alan nykyisille toimijoille Suomessa.

Perhe oli Karvoselle tärkeä. Niin oli myös Etelä-Italia, jossa hän Pioppin kylässä vietti suurimman osan eläkepäivistään nauttien Välimeren dieetistä, kulttuurista ja lämmöstä.

 

Pekka Puska
Pekka Puska on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Harri Vainio Työterveyslaitoksen pääjohtaja.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta