Juha Nikkola

Kapellimestari, viulisti s. 15.9.1962 k. 19.6.2009
Juha Nikkola
Juha Nikkola

Kapellimestari, viulisti Juha Nikkola kuoli sairauskohtaukseen 19. kesäkuuta 2009 kotonaan Helsingissä. Hän oli 46-vuotias, syntynyt 15. syyskuuta 1962 Kurikassa.

Kahdeksanlapsisen perheen nuorimmainen lauloi paljon ja aloitti viuluopinnot Kurikan musiikkiopistossa 11-vuotiaana. Jääkiekkoura sai väistyä, kun Nikkola valitsi elämäntehtäväkseen musiikin ja muutti jo 16-vuotiaana Helsinkiin opiskellakseen Sibelius-Akatemiassa.

Hän opiskeli viulunsoittoa ja suoritti diplomitutkintonsa 1988. Pari vuotta myöhemmin hän valmistui professori Jorma Panulan kapellimestariluokalta. Ennen keskittymistään kapellimestarin uraan hän soitti muun muassa Tapiola Sinfoniettassa.

Nikkola toimi 1990-luvulla Mikkelin kaupunginorkesterin kapellimestarina ja aloitti Kotkan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 1997. Hänellä oli keskeinen rooli Kouvolan ja Kotkan orkestereiden yhdistymisessä 1999 Kymi Sinfoniettaksi, jonka taiteellinen johtaja hän oli vuoteen 2003.

Nikkola toimi Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 2002 lähtien. Myös kapellimestariaikoinaan hän opetti viulunsoittoa Lohjan musiikkileirillä ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa.

Nikkola vieraili lähes kaikkien merkittävien suomalaisten orkestereiden johtajana ja myös ulkomailla. Hänen levytyksiään olivat muiden muassa Jukka Linkolan ooppera Täyttyneiden toiveiden maa sekä Klami Rhapsodie Jorma Hynnisen ja Kymi Sinfoniettan kanssa. Lisäksi hän johti lähes 20 teoksen kantaesitykset.

Hän oli muusikkojen keskuudessa pidetty ja arvostettu. Pohjalainen suoraselkäisyys yhdistyi hänessä toisia ihmisiä kunnioittavaan luonteeseen. Kapellimestarina Nikkolalla oli selkeä tyyli. Harjoituksissa keskityttiin tärkeimpään, eli musiikkiin.

Kotiseuturakkaus säilyi Nikkolan elämässä aina.

Parin viime vuoden aikana Nikkolan vanhat harrastukset jääkiekko, golf sekä kuntosali saivat uuden kilpailijan veneilystä.

Nikkolan tärkein ihminen oli tytär, jonka seurassa hän vietti kaiken mahdollisen aikansa.

 

Mika Väyrynen
Kirjoittaja on Juha Nikkolan pitkäaikainen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta