Maikki Länsiö

Näyttelijä s. 12.11.1932 k. 13.10.1996
Maikki Länsiö
Maikki Länsiö

 

Näyttelijä Maikki Länsiö kuoli sunnuntaina 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12. marraskuuta 1932 Turussa, missä hän myös kuoli.

Näyttävännäköinen ja raisu punatukka Maikki Länsiö oli opiskellut musiikkia ja tanssia jo ennen kuin hän 1950 pääsi teatterikouluun.

Koulun päättyessä 1953 hän alkoi näkyä kotimaisissa elokuvissa, etenkin kevyissä komedioissa nuorten tyttöjen osissa. Niistä muistetuin on Matti Kassilan Mika Waltarin tekstistä 1957 ohjaaman Kurittoman sukupolven Löpö, yksi professori Varavaaran vapaan kasvatuksen saaneitten lasten kavereista. Jack Witikan Äidittömissä Länsiöllä oli myös hauska rooli Ansa Ikosen kotiapulaisena.

Maikki Länsiön varhaisvuodet olivat kotimaisen elokuvan inflaation ja kuihtumisen aikoja, mutta radion suuruudenaikoja. Hän esiintyi runsaasti kuunnelmissa ja radion musiikkiohjelmissa. Maikki Länsiö teki ja esitti mm. lastenlauluja ja sanoitti musikaali- ja operettinumeroita.

Teatterityönsä Maikki Länsiö keskitti kahteen suureen laitokseen.

Hän oli Kansallisteatterin näyttelijäkunnassa valmistumisestaan lähtien seuraavat 12 vuotta. Siellä hän esiintyi lukuisissa komediarooleissa. Keväällä 1964 hän oli muun muassa mukana Molièren Porvari aatelismiehenä -näytelmässä.

1965 Länsiö siirtyi Turun kaupunginteatteriin, jota hän palveli eläkkeelle siirtymiseensä asti 1988.

Maikki Länsiön roolilistan komistuksia ovat Shakespearen komedioiden temperamentikkaat naiset, Kuinka äkäpussi kesytetään -näytelmän nimihenkilö Katariina, Miten haluatte -farssin Rosalinda sekä Romeon ja Julian sukkela imettäjä. Länsiö esitti myös Tshehovin Kirsikkapuiston Ranjevskajaa ja Krister Kihlmanin Casablancan koirien Marttaa. Lillian Hellmanin Pienten kettujen alistettu Birdie oli hänen suuria menestysroolejaan. Näytelmää esitettiin Turussa kolmatta vuotta.

Monille teatterissäkävijöille Maikki Länsiö oli ennen muuta tanssiva ja laulava musikaalien ja operettien tähti.

Emmerich Kalmanin Mustalaisruhtinatar oli hänen läksiäisroolinsa ja juuri operettien primadonnana turkulaiset hänet muistavat ja sellaisena häntä rakastavat.

 

Helena Ylänen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta