Kelpo Gröndahl

Kunnallisneuvos, entinen kansanedustaja, painin olympiavoittaja s. 28.3.1920 k. 2.8.1994
Kelpo Gröndahl
Kelpo Gröndahl

Kreikkalais-roomalaisen painin Helsingin kisojen olympiavoittaja, kunnallisneuvos ja entinen kansanedustaja Kelpo Gröndahl kuoli Porissa tiistaina 2. elokuuta 1994. Hän oli syntynyt 28. maaliskuuta 1920 Porin Reposaaressa.

Gröndahl paini kultaa Helsingin olympiakisoissa sarjassa 87 kiloa. Samassa painoluokassa hän sijoittui jo neljä vuotta aiemmin Lontoon olympialaisissa hopealle.

Vapaan tyylin MM-hopeaa Gröndahl voitti Napolissa 1953. Hän hallitsi vuosikausia ylivoimaisesti omaa sarjaansa niin kreikkalais-roomalaisen kuin myös vapaapainin SM-matoilla. Gröndahl voitti kaikkiaan 15 painin Suomen mestaruutta. Niistä 11 tuli hänen mielilajissaan kreikkalais-roomalaisessa painissa.

Painimaton jurona ja suurena yksinäisenä tunnettu Gröndahl oli Helsingin olympiakisojen aikaan 32-vuotias. Parhaat nuoruusvuodet tältä pesunkestävältä kommunistilta ja kalastajalta kuluivat sodassa. Gröndahl piti painikuntoaan yllä myös rintamalla. Kenttäarmeijan mestaruuksia tuli mm. Viipurin, Karhumäen ja Äänislinnan suunnalta.

Laajan mitali- ja palkintokokoelmansa Gröndahl lahjoitti joitakin vuosia sitten Porissa sijaitsevaan Satakunnan museoon, jonka rakentamiseen hän itsekin oli yli 30 vuotta kestäneen valtuustouransa aikana vaikuttamassa.

Eduskuntaan Gröndahl valittiin Skdl:n listoilta 1962. Hän toimi kansanedustajana kaksi vaalikautta. Presidentin valitsijamiehenä Gröndahl oli kolmasti.

Kalastajan ammatista Gröndahl siirtyi Porin satamavalvojaksi 1953. Siinä hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Gröndahl asui koko ikänsä merellisessä synnyinmaisemassaan Reposaaressa. Anttoorassa sijaitseva kesämökki tuttuine kalavesineen oli rauhallisen, tasapainoisen ja sopuisan urheilun ja politiikan veteraanin mielipaikka.

Kotoisat, tosin viime aikoina yhä harvemmaksi jääneet iltakävelyt hän suuntasi kodistaan Reposaaren kalasatamaan, joka oli hänen silmäteränsä.

Gröndahl ei nauttinut julkisuudesta, vaikka olikin sen valokeilassa läpi elämänsä. Kun painimestari saapui Lontoon olympialaisista 1948 kotiin hopeamitalistina, urheilua aina rakastaneet reposaarelaiset olivat häntä soittokuntineen kalasatamassa vastassa. Gröndahl väisti humua seuraavalla kerralla ja livahti Helsingin olympiavoittajana kotisaarelleen salaa.

Helsingin olympiakisojen suomalaismitalisteille järjestettyjen tasavallan presidentin kahvikekkereiden aikana Gröndahl souteli kalaan Reposaaren edustalle. Juho Kusti Paasikiven järjestämiin juhliin Gröndahl olisi kuitenkin mielellään mennyt. Kutsu ei jostakin syystä milloinkaan saavuttanut väkivahvaa ja hiljaista kalastajaa.

 

Reijo Majasaari

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta