Veikko Muronen

Diplomi-insinööri s. 21.10.1927 k. 13.1.2006
Veikko Muronen
Veikko Muronen

Diplomi-insinööri Veikko Muronen kuoli Helsingissä 13. tammikuuta 2006 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt 21. lokakuuta 1927 Viipurissa.

Muronen tuli ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta 1946 ja valmistui Teknillisen korkeakoulun koneosastolta 1953.

Diplomi-insinööri aloitti tutkijana VTT:llä ja jatkoi A.  Ahlström Oy:n Varkauden-tehtailla suunnittelijana. Hän teki olennaisen osan elämäntyöstään vuoden 1955 jälkeen Hämeenlinnassa Vanajan Autotehdas Oy:n suunnittelu- ja tuotantopäällikkönä. Sisu-Vanaja-fuusion jälkeen hänet kutsuttiin 1969 uuden organisaation suunnittelun johtoon.

Vuonna 1974 hän kuitenkin palasi mieliaiheensa pariin, linja-autojen koreja valmistavan Oy Wiima Ab:n tekniseksi johtajaksi. Volvo-organisaatiossa hän toimi pitkään.

Vuodet 1982–87 kuluivat ensin portugalilaisen, sitten saudiarabialaisen ja vihdoin brasilialaisen koritehtaan tuotannon johdossa. Ennen eläkkeelle siirtymistään Muronen toimi vielä projektijohtajana Iisalmessa, valvoi taitotiedon vientiä Etelä-Koreaan ja organisoi kreikkalaisen koritehtaan.

Muronen kuunteli autojen käyttäjiä ja toteutti heidän toiveensa. Tarvittaessa hän hyppäsi kuormatun yhdistelmän rattiin ja hankki tuntuman ongelmaan.

Hänen ohjauksessaan syntyi jo 1950-luvun lopulla Vanajan teli, ja 1960-luvun alkuvuosina Vanajan puutavara-autoihin asennettiin täysin uudentyyppiset vaihdelaatikot. Vasta kun ruotsalaiset kilpailijat toivat markkinoille ratkaisunsa Murosen oivallus sai ansaitsemansa huomion. Molempia konstruktioita käytetään yhä Sisu-kuorma-autoissa.

Vapaa-aikansa Muronen vietti mieluiten mökillään perheensä parissa. Vaikka harrastuksiin ei jäänyt paljon aikaa, Muronen suoritti moottorilentäjän lupakirjan jo 1960-luvulla.

 

Matti Paatela
Kirjoittaja on Veikko Murosen työtoveri ja perhetuttava.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta