Risto Orko

Elokuvaohjaaja ja -tuottaja, professori s. 15.9.1899 k. 29.9.2001
Risto Orko
Risto Orko

Suomi-Filmin palveluksessa yli 60-vuotisen uran tehnyt elokuvaohjaaja ja -tuottaja, professori Risto Orko kuoli 29. syyskuuta 2001 Helsingissä. Hän oli kuollessaan 102 vuoden ikäinen.

Risto Eliel William Orko (ent. Nylund) syntyi 15. syyskuuta 1899 Raumalla. Hän tuli ylioppilaaksi 1920 ja siirtyi Helsinkiin opiskelemaan lakia.

Orko aloitti 34-vuotiaana Suomi-Filmin palveluksessa. Hänestä tehtiin yhtiön tuotantopäällikkö ja pääohjaaja. Toimitusjohtajaksi Orko nostettiin 1945.

Suomi-Filmi oli toisen maailmansodan jälkeen tärkein suomalainen elokuvatuotantoyhtiö Toivo Särkän Suomen Filmiteollisuuden ja Mäkelöiden suvun Fennada-filmin ohella. Suomi-Filmillä oli myös elokuvateattereita ja elokuvan laajaa maahantuontia.

Energinen ja uuttera, laajasti sivistynyt, kieli- ja seurustelutaitoinen Risto Orko oli herra omassa talossaan. Suomi-Filmissä tuotettiin 1960-luvulle kestäneen kultakauden aikana puolisentoista sataa kokoillan elokuvaa ja lukuisia lyhytfilmejä. Orko piti aktiivisesti huolta yhtiön tuottamien elokuvien aihevalinnoista.

Risto Orko ohjasi itse vuosina 1933-34 kaikkiaan 13 elokuvaa. Siltalan pehtoorin tekijä kunnostautui ensin komediantekijänä. Orko toi valkokankaalle huvittavia tyyppejä, elivät he sitten kartanoissa tai täysihoidossa. Hän hallitsi kultivoidun tilannekomiikan, mutta sortui joskus harrastamaan ylikoomisia hahmoja.

Orko jätti ohjaamisen yllättävän aikaisin. Haastatellessani Orkoa kaksi vuotta sitten hän mainitsi joutuneensa keskittymään Suomi-Filmin kehittämiseen. "Asioita tuli niin paljon hoidettavaksi."

Suomi-Filmin menestys perustui persoonallisiin ohjaajiin, pätevään tekniseen henkilökuntaan ja ajanmukaiseen laboratorioon. Mannermaista tyyliä harrastettiin. Kuvaajia ja laboratoriomiehiä tuotiin Ranskasta Helsingin Bulevardille, jossa Suomi-Filmin tilat sijaitsivat 1990-luvun alkuun.

Aito Mäkisen ja Virke Lehtisen dokumenttielokuvasta Ensimmäiset sata vuotta käy ilmi, miten Orko oli ohjaajana tarkka ammattilainen. Hän luotti hyvin valmisteltuihin käsikirjoituksiin. Hän rakasti kamera-ajoja. Hän oli joukkokohtausten mies.

Ohjaajana Orko ei ollut yhtä luova tai runollinen kuin Valentin Vaala, joka teki hienon elämäntyönsä komedioineen ja Niskavuori-elokuvineen Suomi-Filmissä. Muita yhtiön tärkeitä ohjaajapersoonia olivat Ilmari Unho ja Hannu Leminen.

Risto Orkon 1930-luvun lopun isänmaallisista elokuvista Jääkärin morsian ja Aktivistit kiellettiin heti toisen maailmansodan jälkeen. Ne päästettiin tietenkin myöhemmin pannasta.

Suomi-Filmillä oli toisen maailmansodan aikana suorat yhteydet Saksaan. Orko kärsi siitä sodan jälkeen. Venäjää koulussa lukenut Orko oli kuitenkin luonut 1930-luvulla suhteita Neuvostoliittoon, joten venäläiset eivät unohtaneet häntä.

Suomi-Filmin kuuluisa yhteistuotantoelokuva Sampo kuvattiin 1959 väreissä ja cinemascopena suomalaisen ja venäläisen ohjaajan toimin. Eikä ollut mikään ihme, että Orkon oma paluuelokuva Tulitikkuja lainaamassa tehtiin 1979 venäläisen ohjaaja Leonid Gaidain kanssa.

Suorapuheinen patruuna oli tietoinen asemastaan, väitteli elokuvapolitiikasta ja asettui poikkiteloin vallitsevia ajatuksia vastaan. Orko toimi elokuva-alan lukuisissa luottamustehtävissä.

Kauppaneuvos ja professori Risto Orko oli 1969-76 Suomen elokuvasäätiön hallituksen varapuheenjohtajana, jäsenenä valtion elokuvalautakunnassa 1952-66 ja valtion kamerataidetoimikunnassa 1966-68. Orko irtautui Suomi-Filmistä lopullisesti vasta 1999.

Veteraani totesi jäähyväishaastattelussa, että hänen elämänsä on ollut täynnä myötämäkiä, vastamäkiä ja kuoppiakin. Koko ajan Orko oli pitänyt mielessä, että "elokuvan tekoon tarvitaan ihmisiä, joilla on todella jotakin sanottavaa".

Mikael Fränti

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta