Pekka Mäyrämäki

Jazzmuusikko s. 29.6.1929 k. 31.3.2015
Pekka Mäyrämäki (oik.)
Pekka Mäyrämäki (oik.)

Jazzmuusikko ja Old House Jazz Clubin isäntä Pekka Mäyrämäki kuoli 31. maaliskuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 29. kesäkuuta 1929.

Sodan päättyessä syksyllä 1944 hän oli oppikoululainen. Suomen jälleenrakentamisen vuodet olivat täynnä työtä ja tuskaa, mutta amerikkalaisen kulttuurin maihinnousu Eurooppaan antoi toiveita paremmasta.

Nuoret kuuntelivat Voice of American, Radio Luxembourgin ja BBC:n radiolähetyksiä. He tutustuivat Count Basien, Duke Ellingtonin, Louis Armstrongin, Benny Goodmanin ja Billie Holidayn musiikkiin. Se oli heille rauhan ja ilon musiikkia.

Mäyrämäki oli musikaalinen. Hänestä tuli hyvä rumpali, jätti oppikoulun kesken ja elätti itsensä muusikkona.

Mäyrämäki ja hänen ystävänsä Georg "Bubi" Donner matkasivat Pariisiin 1950-luvun alussa. He tutustuivat nuorten suosiossa oleviin jazzkerhoihin.

Syksyllä 1955 järjestimme Oulunkylässä kouluumme jamit, joissa esiintyi Suomen eturivin muusikkoja, Pekka heidän joukossaan.

Hän kertoi unelmastaan perustaa jazzklubi Helsinkiin. Mallina toimisi Club Saint-Germain-des-Pres -kerho, joka toimi Rue de St-Benoît -kadun varrella Pariisissa. Kävijä lunasti klubin jäsenkortin. Näin tilaisuudet olivat yksityisiä. Lupia ei tarvittu.

Syksyllä 1957 löysimme sopivan huoneiston vanhasta talosta Albertinkadulta. Klubi avasi ovensa joulukuun alussa.

Old House Jazz Clubin toimintaa 1957–1964 on kuvattu Ilmari Vesterisen kirjassa Mäyränkolon jazzareita (WSOY 2006) ja Pentti Teirikaren ohjaamassa dokumentissa I'll Remember Old House (1991).

Klubi saavutti heti suuren suosion sekä jazzmuusikkojen että koululaisnuorison parissa ja eli vuoteen 1964. Vanha puutalo purettiin. Tilalle tuli betonitalo.

Old House elää edelleen vahvasti monen ihmisen muistoissa nostalgian ympäröimänä. Silloin kun lähes kaikki oli nuorilta kielletty, se oli paikka, jossa sai kuunnella erinomaista jazzia ja olla vapaasti samanhenkisten nuorten seurassa. Muusikot saivat kokeilla ja improvisoida mielin määrin hyvässä seurassa.

Pekka Mäyrämäki oli ikään kuin loihtinut pienen kappaleen Pariisia tuon ajan harmaan Helsingin keskelle.

Oivana rumpalina hän säesti ja myötäili, mutta ei pyrkinyt itse esille. Hän oli luonteeltaan pohdiskelija ja isäntänä aina asiallinen, ystävällinen nuoria kohtaan ja hauska halutessaan. Hänen toimintansa Old House jazz Clubin isäntänä oli merkittävä kulttuurityö.

Viime vuosina tapasin hänet muutaman kerran Käpylän urheilupuistossa jalkapalloa seuramassa. Hän kertoi pelanneensa HJK:n junioreissa jalkapalloa.

Miksi ei: hän oli ketterä liikkeissään.

Jazzin sanastossa sanaa cool käytetään joskus tietämättä mitä, sillä oikeastaan tarkoitetaan. Mäyrämäki, joka uhrasi ajan elämästään sille, että muut saisivat viihtyä Old House Jazz Clubilla, oli ihminen, johon tuo sana sopii.

Pekka Mäyrämäki oli cool, ystävilleen coolein kaikista.

Jacob Söderman
Kirjoittaja on Pekka Mäyrämäen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta