Veli Tuomas-Kettunen

Näyttelijä s. 12.8.1932 k. 11.8.2015
Veli Tuomas-Kettunen
Veli Tuomas-Kettunen

Näyttelijä, lavastaja, ohjaaja ja kuvataiteilija Veli Tuomas-Kettunen kuoli 11. elokuuta 2015 Lahdessa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Suomussalmella 12. elokuuta 1932.

Hän teki merkittävän uran teattereissa eri puolilla Suomea näyttelijänä, teatterinjohtajana ja lavastajana. ”Jokainen kohdattu ihminen jättää toiseen jäljet, tiedostamme sen tai emme. Velin jäljet kannan minäkin mukanani”, kirjoitti kirjailija Ilmari Kiannon tytär Raija-Liisa Kianto isäni muistotilaisuuteen.

Muistaminen? Muistot? Mitä ne ovat? Pieniä välähdyksiä elämästä. Viimeiset vuodet isäni sairasti muistisairautta.

Katselen vanhaa kuvaa Helsingin Sanomissa (2.12.2006). Ryhmäkuvassa on kolmisenkymmentä Suomen teatterikoulun oppilasta vuonna 1954. Koulun tilat olivat Kansallisteatterin vintillä. Isäni näyttää siloposkiselta, maalta kaupunkiin muuttaneelta pojankoltiaiselta. Nuoria olivat myös kurssikaverit Ismo Kallio, Tea Ista, Matti Brandt ja Ritva Valkama.

Siitä alkoi pitkä tie teatterin parissa. Tuomas-Kettunen muun muassa perusti 1961 Poriin Vihreän Teatterin ollessaan Porin teatterin lavastajana.

Muistan terävästi, kuinka kävelin isäni selän päällä keväällä 1971. Samalla kuulustelin vuorosanoja. Vinksallaan olleet nikamat rusahtivat paikoilleen, sanat soljuivat näyttelijän suusta.

Isäni valmistautui Vilho Siivolan ohjauksessa Simeonin rooliin Pyynikin kesäteatteriin. Näytelmänä oli Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Vuonna 1973 jälleen kävelyä selän päällä, kun ohjelmistossa oli Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa. Nyt ohjaajana oli Edvin Laine.

Selkä vaivasi läpi vuosien.

Sitten tiemme erkanivat, kun vanhempani erosivat.

Seurasin isääni ikään kuin sivusilmällä. Hän pullahti aina välillä esille; milloin Linnan juhlissa kuuluisan kirjailijattaren avecina, milloin valkokankaalla elokuvissa. Tuikkaan nauhuriin vanhan vhs-kasetin, jolta löydän isäni kädenjäljen. Elämän vonkamies (1986) on Mikko Niskasen ohjaama elokuva, jonka isäni lavasti.

Oli kulunut jo aikaa, kun tapasin isäni tanssittamassa poroja kankaalle. Hänellä oli taidenäyttely galleriassa Tuusulan Rantatiellä.

Suuren teoksen nimi oli Ilmari Kiannon porotanssi. Värikäs maalaus perustuu tositapaukseen, sillä Kianto opetti aikoinaan kotiporonsa tanssimaan.

Päätyönään Tuomas-Kettunen hääri näyttelijänä, lavastajana, ohjaajana ja teatterinjohtajana. Hän kirjoitti näytelmätekstejä. Hän opiskeli Ateneumissa lavastusta ja samaan aikaan näyttelijäksi teatterikoulussa. Ateneumista jäi pysyvä halu maalata tauluja.

Tuomas-Kettunen kuoli Lahdessa muistisairauden jälkeen. Viime ajat hän oli hyvissä käsissä hoivakodissa.

Muistan terävästi, miten isäni osasi kävellä kurvit kuin Chaplin. Ja sen kahinan, kun hän rakensi balsapuusta pienoismallia lavastusta varten. Joku suuri näytelmä oli tulossa.

Jouko Tuomas-Kettunen
Kirjoittaja on Veli Tuomas-Kettusen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta