Valikko
Muistot    |   Muistot

Elis Ask

Ammattilaisnyrkkeilyn Euroopan mestari, suomalaisen nyrkkeilyn monitoimimies Elis Ask kuoli 13. maaliskuuta 2003 Helsingissä pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. huhtikuuta 1926 ja oli kuollessaan 76-vuotias. Ask aloitti nyrkkeilyn 12-vuotiaana.

Tilaajille
Ammattilaisnyrkkeilijä Elis Ask s. 10.04.1926 k. 13.03.2003

Ammattilaisnyrkkeilyn Euroopan mestari, suomalaisen nyrkkeilyn monitoimimies Elis Ask kuoli 13. maaliskuuta 2003 Helsingissä pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. huhtikuuta 1926 ja oli kuollessaan 76-vuotias.

Ask aloitti nyrkkeilyn 12-vuotiaana. Hän oli lähtöisin kovista oloista, ja nyrkkeily tarjosi tien parempaan tulevaisuuteen. Askin isä oli väkivaltainen alkoholisti. Poika asui lapsuudessaan välillä lastenkodissa ja sijaiskodeissa.

Elis Ask nousi amatöörinä Suomen huipulle 1940-luvun alussa. Ask iski amatöörinä 76 ottelua, joista hän voitti 70. Ask nousi Suomen mestariksi ja maaotteluedustajaksi. Ensimmäisen kerran hän otteli maaottelussa jo 17-vuotiaana.

Ammattilainen hänestä tuli 19-vuotiaana. "Olisin tuossa elämänvaiheessa voinut oppia minkä ammatin tahansa, mutta mielikuvissani vain ammattinyrkkeilijä oli todellinen mies", Ask sanoi lehtihaastattelussa 1985.

Pitkällä urallaan paidattomana 1946-1957 Ask otteli 62 ammattilaisottelua , joista hän voitti 40 ja hävisi 17. Viisi päättyi ratkaisemattomaan.

Ammattilaisena paras saavutus oli kevyen sarjan Euroopan mestaruus. Ask iski mestariksi tyrmäämällä ranskalaisen Pierre Montanan täpötäydessä Helsingin Messuhallissa 1951. Puoli vuotta myöhemmin hän menetti tittelinsä Kööpenhaminassa.

Ammattilaisuransa jälkeen 1957 Ask ryhtyi pitämään nyrkkeilytallia, järjesti ammattilaisiltoja ja valmensi. Hän oli vannoutunut ammattinyrkkeilyn kannattaja.

"Jokainen nyrkkeilijä on kai hieman omituinen, mutta joka antaa hakata itseään ilmaiseksi on pähkähullu", kuului Askin urheilufilosofia.

Hän valmensi kuitenkin myöhemmin myös amatöörejä. Ask toimi nyrkkeilyn parissa eri tehtävissä viimeisiin vuosiinsa asti. Hänelle myönnettiin 1985 valtion urheilijaeläke.

Ask tunnettiin hyvien elämäntapojen ja raittiuden puolestapuhujana. "Elämäntyyli on tärkein. Raivoraitis pärjää urheilussakin", hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa 1970.

Vaikka Ask tienasi hyvät rahat nyrkkeilyllä, rikasta hänestä ei tullut, sillä rahat myös menivät nopeasti. Myös nyrkkeilyrahoilla perustettu kenkätehdas Ennätys meni konkurssiin, ja neljän lapsen isä menetti kaiken.

Häntä on kuvailtu äärimmäisyyksien ihmiseksi, idealistiksi ja räiskyväksi persoonaksi.

Askin suuri haave oli löytää "iso ja ruma suomalainen", josta tulisi raskaan sarjan maailmanmestari. Hän katseli Helsingin Kisahallissa isoja miehiä tarkasti vielä promoottoriuransa jälkeenkin.

HS