Valikko
Muistot

Kalevi Kirvesniemi

Diplomi-insinööri Kalevi Anton Kirvesniemi kuoli Espoossa 2. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt Salmissa nykyisen rajan takaisessa Karjalassa 31. elokuuta 1927. Ennen sotia ja sittemmin niiden aikana Kalevi Kirvesniemi kävi koulua Sortavalan lyseossa ja Lahden lyseossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta 1946.

Diplomi-insinööri Kalevi Kirvesniemi s. 31.08.1927 k. 02.01.2016

Diplomi-insinööri Kalevi Anton Kirvesniemi kuoli Espoossa 2. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt Salmissa nykyisen rajan takaisessa Karjalassa 31. elokuuta 1927.

Ennen sotia ja sittemmin niiden aikana Kalevi Kirvesniemi kävi koulua Sortavalan lyseossa ja Lahden lyseossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta 1946.

Kirvesniemi valmistui Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolta 1953. Hän näki jo opiskeluaikanaan, poikkeuksellisen varhain, kansainvälisen yhteistyön merkityksen ja toimi kansainvälisissä tehtävissä muun muassa U.S. Coast & Geodetic Surveyssa, Washington D.C:ssa sekä Institute Geographique Militairessa, Belgiassa 1952. Ruotsin ilmailuhallituksessa hän työskenteli tutustuen ilmailukarttojen valmistukseen 1950 ja Norjan Askerissa osallistuen monikulmiomittaus- ja tarkkavaaitustehtäviin 1949.

Valmistuttuaan Kirvesniemi työskenteli Maanmittauslaitoksen kartastotöiden osastolla vuoteen 1959 saakka. Sodan jälkeen valmisteltiin Suomen peruskartoitusta. Kielitaitoisena ja aktiivisena Kirvesniemi toi uusinta kartografista osaamista Suomeen muun muassa Sveitsin teknillisen korkeakoulun ja Sveitsin karttalaitoksen kansainväliseltä kartografian korkeakoulukurssilta 1957 ja Ruotsin Generalsabens Litografiska Anstalt’ilta 1958.

Kirvesniemi siirtyi 1959 kaupalliselle alalle toimistotarvikkeita ja maanmittausvälineitä maahantuovan Oy Lindell Ab:n palvelukseen. Vuodesta 1971 Kirvesniemi toimi teknisenä johtajana ja myöhemmin toimitusjohtajana vuoteen 1987, jolloin siirtyi eläkkeelle. Yrityksen oli 1890 perustanut Tukholmassa syntynyt Herman Lindell.

Maanmittausalan järjestötoiminta oli lähellä Kalevi Kirvesniemen sydäntä. Erityisesti Kansainvälinen maanmittariliitto, The International Federation of Surveyors sai hänestä aktiivisen toimijan. Suomen Maanmittausinsinöörien Liiton pääyhdyshenkilönä FIG:ssa Kirvesniemi toimi vuosina 1973–1979.  Vuonna 1975 hän johti järjestön 57. vuosikokouksen järjestelyjä Helsingissä. Kokoukseen osallistuivat kaikkiaan 25 maan jäsenjärjestöt.

Liiton 19. kongressi 1990 saatiin Suomen ja Maanmittausinsinöörien liiton isännöimäksi Kalevi Kirvesniemen ystävän, sveitsiläisen professori Herbert Matthiaksen aloitteesta. Kirvesniemi nimettiin kongressijohtajaksi ja samalla FIG:n hallituksen jäseneksi kaudelle 1988 -1991. Kongressi oli kaikin puolin menestys ja siihen mennessä FIG:n historian laajin. Osallistujia oli yli 3100 kaikkiaan 80 maasta.

Kirvesniemi osallistui nuorena vapaaehtoisena jatkosotaan it-tykistössä.  Hänelle on myönnetty kunniamerkit SVR R ja Js.mm sekä useita maanmittausalan ansiomerkkejä.

Hänen harrastuksiinsa kuuluivat lukeminen, luonnossa liikkuminen ja erityisesti monet kalastusmatkat Lappiin, Näätämönjoelle.

Eläkevuosinaan Kirvesniemi harrasti vanhojen maanmittausalan kojeiden ja laitteiden keräämistä ja luettelointia Tekniikan museon piirissä.

Kalevi Kirvesniemelle oli luontaista välittömyys ja helppous luoda ystävyyssuhteita. Perhepiirissä hänet muistetaan oikeudenmukaisena puolisona ja isänä. Hänellä oli aina aikaa ohjata ja neuvoa, kannustaa ja tukea. Häntä jäävät suremaan perheen lisäksi laaja koti- ja ulkomainen ystäväpiiri.

Pekka Raitanen
Kirjoittaja on Kalevi Kirvesniemen ystävä ja kollega.