Muistot

Aune Ollenberg

Aune Ollenberg ent. Kotivuori os. Jylhä syntyi 8. tammikuuta 1935 Keski-pohjanmaalla Ylivieskassa. Hän kuoli 14. tammikuuta 2016.

Aune Ollenberg s. 08.01.1935 k. 14.01.2016

Aune Ollenberg ent. Kotivuori os. Jylhä syntyi 8. tammikuuta 1935 Keski-pohjanmaalla Ylivieskassa. Hän kuoli 14. tammikuuta 2016.

Elämä maatalousvaltaisessa Suomessa oli 1900-luvun alkupuolella kovaa. Rokotuksia ei ollut ja antibiootit yleistyivät vasta 50-luvun lopulla. Nykyisin vaarattomat tai kokonaan hävinneet taudit nostivat tuolloin erityisesti lapsikuolleisuutta.

Aunella oli kymmenen sisarusta, kaksi heistä kuoli tulirokkoon ja kolmas selvisi täpärästi. Hoitomuotona noihin aikoihin oli eristäminen. Iida-äiti laitettiin sairastuneiden lasten kanssa kiinninaulattuun maatilan päätyhuoneeseen, ikkunasta annettiin ruokaa sekä tarkkailtiin sairastuneiden lasten tilaa.

Kunnanlääkäri antoi luvan eristyksen purkamiseen kolmen viikon jälkeen, jolloin kuolleita lapsia päästiin hautaamaan. Myöhemmin Aune menetti vielä kaksi veljeään, toisen sotarintamalle ja toisen hammasoperaation aiheuttaman tulehduksen seurauksena.

Aunen äidin, Iidan, syntymän aikaan 1800-luvun loppupuolella elämä oli vielä kovempaa, lapset harvoin elivät kuusivuotiaiksi. Iida oli ainut, joka selvisi aikuiseksi seitsemästä sisaruksesta.

50-luvulla parikymppinen Aune päätti lähteä sisarensa Annin esimerkkiä noudattaen etelään katsomaan maailmaa ja tienaamaan opistorahoja. Hän asettui Viialaan (nykyisin Akaa), jonne pääsi siskonsa tavoin työskentelemään vaneritehtaalle.

Vaneri vaihtui 70-luvun puolivälissä tekstiiliin, kun Aune siirtyi laadunvalvontaan Paarneuleen tehtaille Toijalaan. Uraa jatkui aina 90-luvun puoliväliin saakka. Molemmat tehtaat on nyttemmin lakkautettu. Ne työllistivät aikanaan yhteensä yli tuhat ihmistä.

Aune Ollenberg oli aktiivinen palokuntalainen. Hän toimi Viialan VPK:n naisjaostossa yli kolmenkymmenen vuoden ajan ja oli tuttu näky Metsälinnan kanttiinissa. Aune reissasi ahkerasti kotiseutunsa Ylivieskan lisäksi eripuolilla Suomea. Erityisesti ryhmämatkat olivat valoisan ja sosiaalisen persoonan mieleen.

Aune rakasti käsitöitä ja surrautti vaatteita koko suvulle sekä laajalle ystäväjoukolle. Hän asetti aina muiden auttamisen etusijalle omasta vaivannäöstään välittämättä.

Jälkeläisistään Aune oli kaikesta ylpeä ja pyrki aina auttamaan heitä kykyjensä mukaan.

Aune sai kolme lasta, kuusi lastenlasta ja ehti vielä ylämummoksi.

Janne Ollenberg
Kirjoittaja on Aune Ollenbergin poika.