Muistot    |   Kuolleet

John Hacklin

Merikapteeni John Pentti Hacklin kuoli Porissa 2. tammikuuta 2016 äkillisen sairaskohtauksen jälkeen. Hän oli 63-vuotias, syntynyt 9. tammikuuta 1952 Porissa. Sukunsa tavoin Hacklinille oli jo varhain selvää, että ammatti tulisi liittymään merenkulkuun. Hän lähti ensimmäistä kertaa merille 1968.

Merikapteeni John Hacklin s. 09.01.1952 k. 02.01.2016

Merikapteeni John Pentti Hacklin kuoli Porissa 2. tammikuuta 2016 äkillisen sairaskohtauksen jälkeen. Hän oli 63-vuotias, syntynyt 9. tammikuuta 1952 Porissa.

Sukunsa tavoin Hacklinille oli jo varhain selvää, että ammatti tulisi liittymään merenkulkuun. Hän lähti ensimmäistä kertaa merille 1968. Hän oli kesän jungmannina saksalaisen tuttavaperheen laivassa. Kesän loputtua koitti paluu Suomeen koulun penkille. Koska mahdollinen ura perheyhtiössä ei ollut Haclinin mielestä kiinnostava vaihtoehto, hän lopetti lukion ja palasi merille. Merikapteenin tutkinnon hän suoritti Rauman Merenkulkuopistossa 1979.

John Hacklin työskenteli uransa aikana muun muassa Nesteen, Merishippingin, FÅA:n, Henry Nielsenin ja Lundqvist Rederierna AB:n palveluksessa. Viimeisinä vuosinaan merillä hän oli m/s Gunillan kapteenina linjalla Kemi–Lontoo. Pisimmän työrupeamansa hän teki luotsina Mäntyluodossa vuosina 1982–2007, jonka jälkeen siirtyi eläkkeelle.

Hacklin vieraili elämänsä aikana lähes maailman kaikilla mantereilla ja lukuisissa maissa Australiaa lukuun ottamatta. Paljon maailmaa nähneenä ihmisenä hänestä kehittyi erinomainen tarinaniskijä, ja perheen joulupöydässä juttuja kuunneltiin miltei kyllästymiseen asti. Hän oli ollut muun muassa avaintodistajana ghanalaisessa oikeudenkäynnissä ja todistanut samassa maassa aseellista hyökkäystä laivaan.

Eläkkeelle jäätyään Hacklin työskenteli aktiivisesti eri merimiesyhteisöissä ja koki tehtäväkseen tallentaa mahdollisimman paljon ammattikuntaan liittyviä tarinoita ja kulttuuriperimää jälkipolville. Hän oli myös intohimoinen kirjallisuuden ystävä, jolle kirja per päivä ei ollut vieras käsite.

Vahvoista mielipiteistään huolimatta Hacklin muisti aina korostaa yleistiedon ja sivistyksen merkitystä. Kesäpaikallaan Talklopissa Hacklinin harrastuksiin kuuluivat kalastus, metsätyöt sekä jatkuva puuhastelu eri askareiden parissa.

Ville Hacklin
Kirjoittaja onJohn Hacklinin poika.