Valikko
Muistot

Anja Winquist

Keraamikko, muotoilija Anja Winquist (o.s. Jaatinen) kuoli Turussa 16. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Sortavalassa 9. huhtikuuta 1934. Valmistuttuaan Helsingin Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1955 Anja Winquist aloitti Arabian posliinintuotannossa Aune Siimeksen assistenttina.

Keraamikko, muotoilija Anja Winquist s. 09.04.1934 k. 16.12.2015

Keraamikko, muotoilija Anja Winquist (o.s. Jaatinen) kuoli Turussa 16. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Sortavalassa 9. huhtikuuta 1934.

Valmistuttuaan Helsingin Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1955 Anja Winquist aloitti Arabian posliinintuotannossa Aune Siimeksen assistenttina.

1960-luvun alussa Winquist sai oman studion, jossa hän pääsi luomaan omia tuotteitaan, kuten uniikkiesineitä ja piensarjatuotteita.

1970-luvun alusta lähtien Winquist työskenteli muotoilijana Arabian design-osastolla. Hän suunnitteli Arabialle kymmenkunta rakastettua astiastoa, esimerkiksi Kaira, Karelia, Saara, Soraya ja Paju.

Winquist oli taitava savenvalaja, joka teki aina omat astiamallinsa itse dreijalla. Hän työskenteli Arabialla lähes 20 vuotta, mutta suurta nimeä hänestä ei tullut. Hän kuului siihen nimettömäksi jääneeseen muotoilijasukupolveen, joka ei saavuttanut mainetta, mutta jätti vaikuttavan jäljen Suomen muotoilun historiaan.

Vuonna 1974 Winquist muutti Posiolle kouluttamaan työvoimaa ja kehittämään Pentikin uutta keramiikkatuotantoa.

Tämän jälkeen hän siirtyi Partek/Pukkilan palvelukseen Turkuun kaakelituotannon vastaavaksi muotoilijaksi.

Anja Winquist osallistui näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hän sai Taideteollisuuden valtionpalkinnon vuonna 1976.

Anja Winquist rakasti musiikkia ja myös soitti itse pianoa. Luonto oli hänelle läheinen sekä inspiraation lähteenä että rentoutumiskeinona.

Peter Winquist
Kirjoittaja on keraamikko ja muotoilija sekä Anja Winquistin entinen puoliso.