Muistot    |   Kuolleet

Åke Forsell

Myyntijohtaja, muusikko Åke Forsell kuoli 83-vuotiaana Kauniaisissa 1. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Helsingissä 25. toukokuuta 1932. Forsell jäi sotaorvoksi yhdeksänvuotiaana isänsä kuoltua sotavankeudessa 1941 Kazakstanissa. Forsell opiskeli Svenska Handelshögskolanissa ja Helsingin Yliopistossa historiallis-kielitieteellisessä tiedekunnassa.

Myyntijohtaja Åke Forsell s. 25.05.1932 k. 01.12.2015

Myyntijohtaja, muusikko Åke Forsell kuoli 83-vuotiaana Kauniaisissa 1. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Helsingissä 25. toukokuuta 1932.

Forsell jäi sotaorvoksi yhdeksänvuotiaana isänsä kuoltua sotavankeudessa 1941 Kazakstanissa.

Forsell opiskeli Svenska Handelshögskolanissa ja Helsingin Yliopistossa historiallis-kielitieteellisessä tiedekunnassa.

Forsell teki pääasiallisen elämäntyönsä 3M Oy:ssä, aluksi 60-luvulla Ruotsin 3M:ssä, siirtyen sitten Suomen 3M Oy:n palvelukseen myyntipäälliköksi ja sittemmin myyntijohtajaksi.

Vastuualueenaan hänellä oli mm. 3M Scotchlite heijastavat tuotteet vaateteollisuuden, merenkulun ja liikenteen sektorille.

Forsell toimi läheisessä yhteistyössä Liikenneministeriön, Liikenneturvan ja Merenkulkuhallituksenkin kanssa edistäen merkittävällä panoksellaan uusien turvanormien aikaansaamiseen niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin.

Hänen kädenjälkensä näkyy edelleen käytetyissä heijastinstandardeissa.

Hänen johdettavanaan oli 80-luvulla lähes puolet Suomen 3M:n liiketoiminnoista. Forsellin jäädessä sairaseläkkeelle 1987 oli organisaatio valmis jatkamaan hänen vahvaa perintöään.

Kuriositeettina mainittakoon episodi, missä Forsell demonstroi Merenkulkuhallituksen edustajille merenkulun turvallisuusheijastimia jäädyttämällä heijastimet vesitynnyreihin, vieden asiakkaat ja valolähteet pimeällä Stadionin tornin huipulle todistaakseen päättäjille – ja menestyksellä – tuotteen heijastintehokkuuden kriittisissä vesi- ja jääolosuhteissa.

Myyntijohtaja, kollegamme ja ystävämme Åke oli tuon ajan valovoimaisin ja legendaarisin 3M-läinen. Me kaikki, jotka tunsimme Åken, saimme nauttia hänen määrätietoisesta, tuloksekkaasta bisness-minästään sekä ehtymättömistä ihmissuhdekyvyistään – hän oli seuramies vailla vertaa.

Mittavan työuransa ohella Forselilla riitti tarmoa ja aloitteellisuutta työviihtyvyyden lisäämiseen myös vapaa-ajalla.

Hänen loppumaton idearikkautensa oli alkusysäyksenä esimerkiksi Old Timers -clubille sekä aktiivisen työuran päättyessä toteutetulle 3M Seniorit-klubille, jonka ensimmäisenä puheenjohtajana Forsell toimi koko loppuelämänsä ajan.

Forsellin elämään kuului myös musiikkimaailma, joka avautui hänelle jo nuorena, kun hän aloitti viulunsoiton opiskelut Sibelius-Akatemiassa 1942. Hän vaihtoi viulun 40-luvun lopulla klarinettiin, altto-, tenori- ja sopraanosaksofoniin. Ammatillisesti hän soitti useissa tanssi- ja jazzorkestereissa Ossi Runteen, Erik Lindströmin ja Herbert Katzin orkestereissa. Eläkkeellä Forsell omistautui uudelleen musiikille soittaen Jazz Society Big Bandissä, Raimo Virtasen Orkesterissa ja Happy Swing Bandissä.

Forsell oli myös innokas urheilun harrastaja, varsinkin kilpapyöräily oli yksi hänen intohimoistaan. Hän toimi Grankulla IFK:n ja Kiffenin hallituksen puheenjohtajana ja Viihdemuusikot ry:n johtokunnan jäsenenä.

Saatuaan aivoinfarktin ja halvaannuttuaan 2010 hän joutui luopumaan soittokeikoista. Hänestä tuli vaimo Marketan avulla ja myötäelämisellä todellinen penkkiurheilija pyörätuolissa, ja monipuoliset urheilukanavat tarjosivat laajasti mestaruustason urheilutapahtumia.

Forsell sai olla kotona loppuun asti ja piti koko sairautensa ajan yhteyttä myös entisiin työtovereihinsa ja muusikkoystäviinsä Munkkiniemen kaffilajengin tapaamisissa.

Alpo Seppälä
Markku Suominen
Kirjoittajat ovat Åke Forsellin työtovereita.