Muistot    |   Kuolleet

Heta Norros

Heta Norros 1929–2016

Taiteilija Heta Norros s. 07.03.1929 k. 04.02.2016

Taidegraafikko Heta Norros kuoli 86-vuotiaana 4. helmikuuta 2016 Helsingissä, jossa oli myös syntynyt 7. maaliskuuta 1929.

Heta Norros opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1946–1947, Taideteollisessa keskuskoulussa 1947–1948 ja Suomen taideakatemian koulussa 1948–1950. Hän piti ensimmäisen näyttelynsä Tornin Ateljé Barissa jo 1953, mutta varsinaisesti taiteilijanura pääsi vauhtiin 1970-luvulla sen jälkeen, kun Norros oli saanut kolme lasta ja asunut perheensä kanssa kuusi vuotta Brysselissä paperiteollisuuden palveluksessa olleen Raimo Norroksen työn vuoksi.

Perhe palasi Suomeen 1971, ja samana vuonna Heta Norros aloitti opinnot Aukusti Tuhkan grafiikan koulussa. Hän piti yksityisnäyttelyn 1972 ja esiintyi sen jälkeen lukemattomissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla Barcelonaa ja São Pauloa myöten. Norros myös opetti Taidekoulu Maassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Graafikkona Norros oli monipuolinen, hän hallitsi menetelmät akvatintasta kuivaneulaan ja litografiasta mezzotintoon. 1980-luvulla hän innostui elektrografiasta, jossa käytetään kopiokonetta.

”Äiti halusi aina löytää oikean ratkaisun kuvan tekemiseen”, kertoo taiteilijan poika Visa Norros, taidegraafikko hänkin. ”Hän olisi varmasti mennyt myös tietokonepuolelle, jos silmät olisivat kestäneet.”

Heta Norroksella todettiin silmänpohjan rappeutuma hänen ollessaan 65-vuotias. Näön heikkeneminen oli pitkä ja hidas prosessi ja pakotti taiteilijan lopulta luopumaan tarkkuutta vaativasta grafiikasta. Mutta taiteen tekemistä hän ei jättänyt.

Norros alkoi maalata pieniä maisema-akvarelleja, joita syntyi sadoittain. Niitä nähtiin taiteilijan 80-vuotisnäyttelyssä Galleria Krista Mikkolassa.

”Vielä vuosi sitten hän maalasi yhden”, Visa Norros kertoo. ”Hän näki kaukaiset asiat osittain, kuten Suomenlinnan selän ikkunasta.”

Visa Norros iloitsee siitä, että hänen äitinsä sai asua tutussa Kulosaaren-kodissa elämänsä loppuun asti. Vanhan talon jokainen nurkka oli tuttu ja sieltä oli helppo päästä myös ulos pihalle.

Kun värinäkö heikkeni, viimeisenä taiteilija näki vain punaisen värin. Siinä vaiheessa poika auttoi äitiään asettamalla värit tiettyyn järjestykseen.

Heta Norros säilytti taiteellisen uteliaisuutensa. ”Onhan semmoisia japanilaisia, jotka ovat tehneet yhtä kirsikankukkaa koko ikänsä. Mä en kuulu niihin. Mä olen seikkailija”, hän kertoi 80-vuotiaana Helsingin Sanomien haastattelussa.

Anu Uimonen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet