Muistot    |   Kuolleet

Harper Lee

Harper Lee (1926–2016)

Kirjailija Harper Lee s. 28.04.1926 k. 19.02.2016

Kirjailija Harper Lee kuoli 19. helmikuuta 2016, 89-vuotiaana, synnyinkaupungissaan Alabaman Monroevillessa. Hän oli syntynyt 28. huhtikuuta 1926 nuorimpana neljästä lapsesta.

Nelle Harper Leen lähimpiin lapsuudenystäviin kuului naapurissa asunut Truman Capote, joka Leen tavoin kuuluu amerikkalaisen nykykirjallisuuden klassikoihin.

Harper Lee opiskeli Alabaman yliopistossa Tuscaloosassa, jossa hän kirjoitti sekä koulun lehteen että sen huumorijulkaisu Rammer Jammeriin, jonka päätoimittaja hänestä tuli. Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Lee hyväksyttiin yliopiston lakilinjalle, jonka kautta opiskelijat saattoivat suorittaa lakitutkinnon opintoja yliopisto-opintojen ohessa.

Vietettyään vaihto-oppilaskesän Englannissa Oxfordin yliopistossa Lee kuitenkin ilmoitti perheelleen, ettei hän halua asianajajaksi vaan kirjailijaksi. Tätä unelmaa hän tavoitteli keskeyttämällä opintonsa ja muuttamalla New Yorkiin.

New Yorkissa Lee lähentyi uudestaan Truman Capoten kanssa, joka oli tuolloin kirjallisuuden nouseva tähti.

Lisäksi Lee tutustui Broadway-säveltäjä Michael Martin Browniin ja tämän Joy-vaimoon. Jouluna 1956 Brownit antoivat Harper Leelle lahjan, joka muutti sekä tämän elämän että amerikkalaisen kirjallisuuden kaanonin: he lupasivat kustantaa Leen ylläpidon vuoden ajan, jotta tämä voisi keskittyä kirjoittamaan täysipäiväisesti. Lisäksi he auttoivat häntä löytämään agentin, Maurice Crainin, joka puolestaan esitteli Leen J. B. Lippincottin kustannustoimittajalle Tay Hohoffille.

Apurahansa turvin Lee ryhtyi työstämään käsikirjoitusta, josta muodostui esikoisromaani Kuin surmaisi satakielen.

Kuin surmaisi satakielen ilmestyi heinäkuussa 1960 ja saavutti heti valtavan suosion. Seuraavana vuonna kirja voitti Pulitzer-palkinnon sekä useita muita kirjallisuuspalkintoja. Vuonna 1962 Horton Foote teki kirjan pohjalta samannimisen elokuvan, joka voitti kolme Oscar-palkintoa.

1960-luvulla Leen huhuttiin kirjoittavan toista romaania, mutta sitä ei koskaan julkaistu. Sen sijaan hän auttoi Capotea tämän Kylmäverisesti-romaanin kanssa.

1970- ja 1980-luvuilla Lee vetäytyi julkisuudesta. Hän asui osan ajasta New Yorkissa ja osan Monroevillessa isosiskonsa Alice Leen luona.

Leen on sanottu olleen erakko, mutta tämä ei pidä paikkaansa: hän ei vain pitänyt julkisuudesta. Sen sijaan hän oli aktiivinen Monroevillen yhteisössä ja käytti usein kirjastaan saamiaan rahoja nimettömien lahjoitusten tekemiseen erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin.

Vuonna 2007 Lee sairastui aivohalvaukseen. Lisäksi hän kärsi ongelmista kuulon, näön ja muistin kanssa. Halvauksen jälkeen Lee muutti hoitokotiin, jossa hän asui kuolemaansa asti.

Heinäkuussa 2015 HarperCollins-kustantamo julkaisi Harper Leen kadonneeksi luullun käsikirjoituksen Kaikki taivaan linnut, jonka Lee oli kirjoittanut ennen Kuin surmaisi satakielen -romaaniaan. Sen vastaanotto oli ristiriitainen, mutta yksi asia on varma: se toi Kuin surmaisi satakielen -romaanin henkilöihin uusia näkökulmia.

Presidentti George W. Bush myönsi marraskuussa 2007 Harper Leelle presidentin vapaudenmitalin tämän ”merkittävästä panoksesta amerikkalaiseen kirjallisuusperinteeseen”.

Tämä panos on Leen kahden romaanin päähenkilöt, Scout-tyttö ja tämän asianajajaisä Atticus Finch. Näiden kautta Harper Lee antoi lukijoilleen sen, mihin vain taide pystyy: samaistumisenkohteet, jotka ovat ajankohtaisia yli puolen vuosisadan jälkeenkin.

Arla Kanerva

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet