Muistot    |   Kuolleet

Auli Räsänen

Auli Räsänen 1944–2016

Toimittaja Auli Räsänen s. 23.06.1944 k. 24.02.2016

Helsingin Sanomien entinen tanssikriitikko Auli Räsänen(o.s. Aro) menehtyi sairaskohtaukseen 24. helmikuuta 2016 Helsingissä 71-vuotiaana. Hän oli syntynyt 23. kesäkuuta 1944 Savonlinnassa.

Päästyään Töölön yhteislyseosta ylioppilaaksi 1963 Räsänen aloitti musiikkitieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Räsäsen aktiiviupseeri-isä Oiva Aro siirtyi palveluksensa jälkeen Kauppalehteen taloustoimittajaksi ja veti tyttärensä mukaan lehtialalle.

Räsänen vaikutti aluksi Kauppalehdessä ja 70–80-luvut Uudessa Suomessa. Hän siirtyi Helsingin Sanomien tanssikriitikoksi Uuden Suomen lopetettua 1991. Räsänen oli viime vuosituhannen lopun tunnetuin ja vaikutusvaltaisin tanssikriitikko maassamme.

Räsänen oli Seppo Nummen kanssa organisoimassa Jyväskylän kesää ja osallistui myös Lappeenrannan laulukilpailun järjestelyihin kisan alkuvaiheissa.

Räsänen oli monipuolinen, ennakkoluuloton ja laaja-alaisesti sivistynyt kriitikko ja toimittaja, joka välitti koko tanssialasta. Hän ei rajoittunut kirjoittamaan vain esityksistä, vaan teki myös haastatteluja ja reportaaseja. Hänellä oli laajat kansainväliset verkostot, hän tunsi klassisen baletin, modernin tanssin ja nykytanssin keskeiset tekijät Mihail Baryšnikovista Maja Plisetskajaan.

Räsänen raivasi runsaasti palstatilaa tuolloin aliarvostetulle tanssille, esimerkiksi Jorma Uotisen uran alkuvaiheiden tai Carolyn Carlsonin vierailujen seuraamiseen. Hän huomasi Tero Saarisen ja Kenneth Kvarnströmin mahdollisuudet kansainväliseen menestykseen jo alussa.

Räsänen osasi olla erittäin vaativa ja kirjoitti lahjomattomasti, välillä äkäisestikin oman mielipiteensä näkemästään.

Tutkijat sanovat kaipaavansa hänen kykyään ottaa musiikki huomioon tanssiarvosteluissaan, olihan hänellä musiikkikoulutus. Jos oopperan orkesteri soitti hänen mielestään huonosti balettiesityksessä, hän kertoi senkin. Räsäsellä oli myös – toimittajakielellä sanottuna – pettämätön uutisnenä sekä erinomainen musiikin ja tanssin historian tuntemus.

Räsänen osallistui tanssielämään myös ensimmäisenä Tanssi-lehden päätoimittajana 80-luvulla. Lisäksi hän kirjoitti useita kirjoja ja historiikkeja. Hänellä oli koko ajan jokin kirjaprojekti, joukossa lastenkirjojakin, meneillään.

Räsänen oli sydämellinen, huumorintajuinen ja pidetty. Työtoverina hän oli avulias mutta myös pikkutarkka ja vaativa, mistä meille aloitteleville toimittajille oli todella paljon hyötyä. Hän vaati meiltä sitä mitä itseltäänkin: paneutumista alaamme ja sen historiaan, journalistista tasapuolisuutta, virheetöntä oikeinkirjoitusta ja ahkeruutta.

Paula Holmila
Kirjoittaja on Auli Räsäsen työtoveri ja ystävä.