Muistot    |   Kuolleet

Benita Pasanen

Oulun kaupungin kirjastolaitoksen kehittäjä Benita Pasanen (o.s. Blomstedt) kuoli 91-vuotiaana Helsingissä 10. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt Helsingissä 29. marraskuuta 1924. Yhteiskunnallisen korkeakoulun kirjastotutkinnon jälkeen 1953 nuori kirjastonhoitaja sai viran Eduskunnan kirjastosta, jossa hän pian tapasi tulevan puolisonsa, oululaisen lainopin kandidaatin Erkki Pasasen. Avioliitto merkitsi muuttoa Ouluun ja siirtymistä kaupunginkirjaston osastonhoitajaksi.

Kirjastonjohtaja Benita Pasanen s. 29.11.1924 k. 10.01.2016

Oulun kaupungin kirjastolaitoksen kehittäjä Benita Pasanen (o.s. Blomstedt) kuoli 91-vuotiaana Helsingissä 10. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt Helsingissä 29. marraskuuta 1924.

Yhteiskunnallisen korkeakoulun kirjastotutkinnon jälkeen 1953 nuori kirjastonhoitaja sai viran Eduskunnan kirjastosta, jossa hän pian tapasi tulevan puolisonsa, oululaisen lainopin kandidaatin Erkki Pasasen.

Avioliitto merkitsi muuttoa Ouluun ja siirtymistä kaupunginkirjaston osastonhoitajaksi vuosiksi 1955–1961. Puolison työ Vaasan hovioikeudessa vei kuitenkin perheen merelliseen rannikkokaupunkiin 1961, ja Benita Pasanen ryhtyi työskentelemään Vaasan kaupunginkirjastossa, jossa hänen vastuullaan maakuntakirjastonhoitajana olivat alueen sekä suomen- että ruotsinkieliset kunnat.

Perheen muutettua takaisin Ouluun 1975 Pasasesta tuli kaupunginkirjaston apulaiskirjastonjohtaja. Kirjasto toimi ahtaissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa Ainolassa, ja Pasanen ryhtyikin aktiivisesti ajamaan uuden kirjastotalon rakentamista. Hän teki vertailuja, laati tilastoja ja analysoi asioita tulevan toiminnan pohjaksi.

Kun uuden kirjastotalon hankeryhmä asetettiin 1977, apulaiskirjastonjohtaja kuului itseoikeutetusti ryhmään kirjastonjohtaja Kaija Salmen aisaparina. Tämä merkitsi neljää työntäyteistä vuotta.

Uusi pääkirjasto valmistui 1981. Iso urakka oli sujunut mallikkaasti Pasasen suunnittelukykyjen ja yhteistyötaitojen ansiosta. Uudet ja asianmukaiset tilat vihittiin käyttöön 1982.

Pasasen johtajakautena 1984-1987 uuden talon toiminta kohtasi käyttäjänsä entistä monipuolisemmin, eikä vähiten siksi, että kirjasto oli nyt myös astunut ”ATK:n” aikakauteen. Kirjastosta tuli suosittu näyttelypaikka, siellä järjestettiin monenlaisia tilaisuuksia sekä aloitettiin kulttuuritapahtumasarja Oulua soutamassa.

Benita Pasanen oli kirjastonhoitaja, joka uskoi kirjastotyön merkitykseen ja sivistyksen ja kulttuurin voimaan. Meitä nuorempiaan ”Nita” johti ammattitaidollaan ja esimerkillään hyväksyen erilaiset toimintatavat ja antaen tilaa työyhteisön kaikille toimijoille.

Helvi Puolakka
Maija Saraste

Kirjoittajat ovat Benita Pasasen työtovereita.