Muistot    |   Kuolleet

Hannu Valkonen

Hannu Valkonen 1947–2016

Insinööri Hannu Valkonen s. 27.05.1947 k. 19.01.2016

IT-alan yrittäjä, insinööri Hannu Iivari Valkonen kuoli Helsingissä 19. tammikuuta 2016 pitkäaikaisten sairauksien aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Mikkelissä 27. toukokuuta 1947.

Valkonen vietti lapsuutensa Ristiinan kunnan Koljolan kylässä. Koska syrjäkylillä ei opiskelumahdollisuuksia ollut, hän lähti 17-vuotiaana vapaaehtoisena Kauhavalle armeijaan ja Ilmasotakouluun. Haaveesta päästä hävittäjälentäjäksi oli luovuttava, sillä Valkonen kasvoi liian pitkäksi eikä mahtunut hävittäjän ohjaamoon.

Hannu Valkonen kävi lentoteknisen koulun, suoritti reservin aliupseerikurssin ja jäi 1966 Rissalaan armeijan palvelukseen. Kaikki lomat ja vapaa-ajat hän oli Finnairilla lentokonemekaanikkona. Vuonna 1970 hän hakeutui Helsingin teknillisen koulun tietoteknilliseen koulutukseen. Vuonna 1973 hänet valittiin Imatran Voimalle pitämään yllä ja huoltamaan Loviisan atomivoimalan työmaan tietotekniikkaa.

Loviisasta Valkonen pääsi Helsingin metron työmaalle suunnittelemaan ja ylläpitämään atk-järjestelmiä. Sieltä hän siirtyi Mercantileen tietokoneteknikoksi. Hän päivitti osaamistaan useiden viikkojen koulutusjaksoilla Englannissa, Saksassa ja Ranskassa. Hän oli Mercantilen ATK-huollon osastopäällikkö vuoteen 1988.

Lapsuuskodissa veljekset olivat pienestä pitäen osallistuneet maalaistalon töihin, mistä tarttui yrittäjähenki ja ahkeruus. Hannu Valkosesta tuli vuonna 1988 yksityisyrittäjä, kun hän perusti HW Service Oy:n, joka vuonna 1999 fuusioitui Kruni Datan kanssa ja muodosti SecIT Oy:n.

Hannu Valkosella todettiin kymmenen vuotta sitten kolme tappavaa syöpää; ensin leukemia, sitten suolistosyöpä ja vielä kilpirauhasen syöpä. Vaikka Valkosella oli työintoa ja halua, SecIT päätti siirtää hänet sairaseläkkeelle. Valkonen herätti eloon vanhan yrityksensä. Sairauksista huolimatta hän piti yllä asiakasyritysten IT-järjestelmiä ja hoiti vielä sairaalassa työasioita.

Valkosen rautainen ammattitaito ja pitkä kokemus auttoivat, kun hän väsymättä etsi ongelmiin ratkaisua. Erikoistehtäviin liittyvät matkat suuntautuivat eri puolille Suomea sekä Ruotsiin ja Pietariin.

Hannu Valkonen ei antanut sairauksien ottaa valtaa elämästään. Hän oli aktiivinen leijonaveli LC Hki-Mannerheimissa.

Hän matkusteli paljon, hankki matkaveneen ja asuntoauton sekä lomapaikan Kangasniemeltä. Siellä hän aloitti uuden kesäkodin rakentamisen reilu vuosi sitten. Harjannostajaiset vietettiin kuukausi ennen hänen kuolemaansa. Hän halusi tehdä talon kokonaan itse, omasta metsästä kaadetuista puista. Sitkeä nallekarhu ei jättänyt läheisiään ja ystäviään koskaan vaille apua.

Sirkka Lekman
Kirjoittaja on Hannu Valkosen puoliso ja yhtiökumppani.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet