Muistot    |   Kuolleet

Peter Maxwell Davies

Syöpä voitti lopulta. Raju avantgardisti ja kuningatar Elisabet II:n pitkäaikainen hovisäveltäjä Peter Maxwell Davies kuoli maanantaina 14. maaliskuuta 2016 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 8. syyskuuta 1934. Vielä joulukuussa 2013 hän riemuitsi Helsingin Sanomien haastattelussa leukemian väistymisestä sytostaattihoitojen jälkeen. Maxwell Daviesin musiikilliset lahjat paljastuivat nelivuotiaana, ja vähän myöhemmin hän koki avainkokemuksen, kun lähitalot syttyivät tuleen Hitlerin pommituksissa ja vanhemmat laittoivat hänet kellariin kuuntelemaan 1920- ja 1930-lukujen tanssimusiikkia.

Hovisäveltäjä Peter Maxwell Davies s. 08.09.1934 k. 14.03.2016

Syöpä voitti lopulta. Raju avantgardisti ja kuningatar Elisabet II:n pitkäaikainen hovisäveltäjä Peter Maxwell Davies kuoli maanantaina 14. maaliskuuta 2016 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 8. syyskuuta 1934.

Vielä joulukuussa 2013 hän riemuitsi Helsingin Sanomien haastattelussa leukemian väistymisestä sytostaattihoitojen jälkeen.

Maxwell Daviesin musiikilliset lahjat paljastuivat nelivuotiaana, ja vähän myöhemmin hän koki avainkokemuksen, kun lähitalot syttyivät tuleen Hitlerin pommituksissa ja vanhemmat laittoivat hänet kellariin kuuntelemaan 1920- ja 1930-lukujen tanssimusiikkia. ”Musiikkini kontrastit syntyivät siitä”, säveltäjä kertoi HS:lle.

Setä tarjosi oppisopimuksella tietä muurarin ammattiin, mutta vanhemmat antoivat Maxin säveltää. Hän opetteli Manchesterissa ja myöhemmin Yhdysvalloissa sodanjälkeisen modernismin salat ja teki läpimurtonsa tiukan loogisesti rakennetuilla 1950-luvun teoksillaan.

Uran edetessä hän muuttui yhä selvemmin brittiläisen musiikin villiksi kauhukakaraksi. Suomessakin usein esitetty Eight Songs of Mad King sai inspiraation kuningas Yrjö III:n väitetyistä hulluuskohtauksista, ja sitä on esitetty esimerkiksi laulajan kiljuessa osuuttaan alastomana vessanpytyllä.

Toisaalta kuvainraastaja oli säveltäjänä tuottelias pluralisti. Hän tunsi myös viihdemusiikkia ja väitteli tohtoriksi intialaisesta musiikista.

Muutto Orkneyn saarille syvensi luontosuhdetta, ja Maxwell Daviesista tuli myös sinfonikko, joka ilmaisi kiitollisuudenvelkansa Jean Sibeliukselle.

”Sibelius osoitti, kuinka musiikin arkkitehtuuri on jotain laajempaa kuin perinteinen muotoajattelu”, hän sanoi.

Sibeliuksen tavoin Maxwell Davies osasi säveltää myös kevyttä musiikkia. Boston Pops tilasi häneltä suositun Orkney Weddingin. Hän oli myös esimerkillinen lastenmusiikin edistäjä

Maxwell Davies suostui hieman yllättäen kuningatar Elisabet II:n Master of Music -arvonimeen vuonna 2004. Tehtäviin kuului säveltää kuninkaalliselle perheelle esimerkiksi joululauluja sekä prinssi Williamin häämusiikki. Kuningatar käänsi säveltäjän monarkian kannattajaksi.

”Kuningatar on erittäin hyvä työssään”, Maxwell Davies korosti. ”Seuraavaksi Britanniaan pitäisi vain saada demokratia”, säveltäjä letkautti. Hänen mielestään päätöksiä ei tehdä äänestäjien, vaan pankkien sekä öljy- ja aseteollisuuden ehdoilla.

”Hallitus on miljonäärien kerho, joka vie rahat köyhiltä ja vammaisilta”, säveltäjä jyrisi HS:lle.

Hän omisti kuningattarelle myös sodanvastaisen yhdeksännen sinfoniansa, jonka tilaajiin kuului myös Helsingin kaupunginorkesteri.

Säveltäjän myöhäisvuosiin osui suuria suruja. Vuonna 2009 hänen tililtään katosi omaisuus, ja vuonna 2012 hän erosi pitkäaikaisesta miesystävästään. Vuonna 2013 hänelle luvattiin syövän vuoksi enää kuusi viikkoa elinaikaa.

”Olisin kuollut, ellen olisi säveltänyt kymmenettä sinfoniaani”, hän kertoi.

Maxwell Davies uskoi loppuun asti musiikin parantavaan voimaan pahassa maailmassa. Se auttoi häntä viimeistelemään sinfonian nro 10 ja tekemään vielä senkin jälkeen tukun sävellyksiä, joiden kantaesitykseen hän ei voinut sairaudeltaan enää matkustaa.

Vesa Sirén

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet