Muistot

Martti Vuori

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, lääkintäeversti, korvalääkäri Martti Vuori kuoli Turussa 8. helmikuuta 2016. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Lammilla 29. toukokuuta 1924.

Lääkintäeversti, korvalääkäri Martti Vuori s. 29.05.1924 k. 08.02.2016

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, lääkintäeversti, korvalääkäri Martti Vuori kuoli Turussa 8. helmikuuta 2016. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Lammilla 29. toukokuuta 1924.

Martti Vuoren nuoruuteen osuivat sotavuodet. Hän toimi jo talvisodan aikana 15-vuotiaana Suojeluskunnan poikaosaston kautta vartiointitehtävissä Turussa, ja jatkosodan alussa vapaaehtoisena rannikkotykistön vartiointitehtävissä Turun saaristossa.

Tultuaan ylioppilaaksi 1942 lähti hän vapaaehtoisena palvelukseen. Hän sijoittui ensin Äänisen rannikkoprikaatiin ja Upseerikoulun jälkeen 1944 Kannakselle. Rauhanteon jälkeen hän osallistui Lapin sotaan raskaassa tykistössä.

Martti Vuoren tarkoituksena oli alun perin kouluttautua metsänhoitajaksi, mutta hän totesi myöhemmin, että sodassa metsässä oloa oli ollut kylliksi. Niinpä hän jatkoi isänsä, dosentti Aarne Vuoren jalanjäljissä ja aloitti lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa.

Hän siirtyi kandidaattivaiheessa 1948 ensimmäisten joukossa Turun yliopistoon, jossa valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1951 ja erikoistui korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriksi 1956. Hän julkaisi väitöskirjansa serobakteriologian alalta 1959.

Martti Vuori oli kollegoiden suuresti arvostama lääkäri, joka toimi korvalääkärinä, sotilaslääkärinä ja yksityisen terveydenhuollon kehittäjänä.

Vuori toimi Turun kaupungin koulupoliklinikalla ja myöhemmin terveyskeskuksen korvalääkärinä 1958–87. Hän aloitti jo väitöskirjaa tehdessään Porin Prikaatin nuorempana lääkärinä Turussa. Turun Rannikkotykistörykmentin lääkärinä hän toimi 1958–70 ja Sotilassairaala 2:n sivutoimisena korvalääkärinä 1970–84. Lounais-Suomen sotilasläänin sotilasylilääkärinä hän toimi 1972–84.  

Vuosina 1951–95 Martti Vuori työskenteli yksityislääkärinä Turussa. Hänen isänsä ja äitinsä olivat perustaneet Turkuun Lääketieteellisen Yksityislaboratorio Vuori & Co:n jo vuonna 1932. Vuori toimi laboratorion toimitusjohtajana 1967–87 ja laajensi sen toimintaa monipuolisemmaksi aloittaen muun muassa työterveyshuollon sekä sydän- ja kuulotutkimukset.

Vuori näki 1980-luvun lopulla pienten toimijoiden rajoitukset alan kehitystä seuratessaan. Näin yhtiö fuusioitui 1988 Turun Lääkärikeskus ja Laboratoriot Oy:n kanssa Meditori Oy:ksi, jossa Vuori jatkoi vastaanottoaan.

Vuori oli Suomen lääkintäupseeriliiton hallituksessa 1968–72 ja Lounais-Suomen lääkintäupseeriyhdistyksen sihteerinä 1965–68 sekä puheenjohtajana 1969–72.

Hän oli Sotilaslääketieteellisen aikakauslehden toimitussihteeri 1962–68 ja päätoimittaja 1969–71.

Martti Vuori oli yksi Turun Lääkärit ry:n perustajista. Sen hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja hän oli 1960–69. Hän oli myös aktiivisesti mukana veteraanijärjestöjen toiminnassa elämänsä viimeisiin vuosiin asti sekä Turun Suomalainen Pohjan varapuheenjohtaja 1980–87.

Martti Vuorelle myönnettiin Suomen Valkoisen ruusun I luokan ritarimerkki, Suomen Leijonan komentajamerkki, Sotilasansiomitali, Suomen kaupunkiliiton kultainen ansiomerkki ja Keskuskauppakamarin ansiomerkki.

Martti Vuoren rakkaita harrastuksia olivat filatelia, lukeminen, teatteri, metsästys ja purjehdus. Hän ylitti Ahvenanmeren jo nuorena poikana isänsä veneessä ja hankki ensimmäiseksi omaksi veneekseen Hai-luokan purjeveneen, jolla osallistui kilpapurjehduksiin. Vuosien mittaan veneet vaihtuivat suurempiin ja rakkaus merellä oloon säilyi lähes koko elämän. Viimeisen purjehduksensa hän teki poikansa purjeveneessä lokakuussa 2005 Helsingistä Turkuun toimien kovassa kelissä suuren osan matkasta ruorimiehenä 82-vuotiaana.

Vapaa-ajalla kesäasunto Luonnonmaalla oli hänelle tärkeä paikka viettää aikaa perheen piirissä. Kesäasunnolla oli aikaa kalastaa, savustaa saaliinsa ja harrastaa myös maisemanhoitoa. Siirryttyään eläkkeelle uudeksi kiinnostuksen kohteeksi tuli myös ruoanlaitto vaimonsa kotitalousopettaja Kaijan (o.s. Ahlas) innoittamana.

Tytär Tuija ja poika Kai olivat hänelle hyvin läheisiä ja tärkeitä, ja yhteydenpito heihin oli lähes päivittäistä. Lastenlapsilleen hän oli mainio ukki, joka omalla arvokkuudellaan ja lupsakkuudellaan lunasti paikan heidän sydämissään. Hän ehti nähdä myös vanhimman lapsenlapsensa tyttären syntymän. 

Perheen lisäksi häntä jäivät kaipaaman laaja ystävä- ja kollegapiiri.

Jaakko Hartiala
Matti Laine

Kirjoittajista Hartiala on Martti Vuoren ystävä ja kollega ja Laine ystävä ja seuraaja sotilasläänin ylilääkärinä.