Muistot    |   Kuolleet

Reino Laitasalo

Taidemaalari ja -graafikko Reino Laitasalo kuoli 3. helmikuuta 2016 Riihimäellä 86-vuotiaana. Laitasalo syntyi Tampereen Pispalassa yksinhuoltajaäidin perheeseen ja lapsuuden muistot työläiselämästä elivät hänen maalauksissaan.

Taidemaalari Reino Laitasalo s. 24.05.1929 k. 03.02.2016

Taidemaalarija -graafikko Reino Laitasalokuoli 3. helmikuuta 2016 Riihimäellä 86-vuotiaana. Laitasalo syntyi Tampereen Pispalassa yksinhuoltajaäidin perheeseen ja lapsuuden muistot työläiselämästä elivät hänen maalauksissaan.

Laitasalo aloitti työelämän hitsarin ammatissa ja opiskeli vapaa-aikanaan taidetta Tampereen työväenopistossa. Opinnot jatkuivat 1959–61 Leningradin Repin-instituutissa, missä hän omaksui klassisen taidekoulutuksen.

Laitasalo oli loistava piirtäjä. Maalausten näennäisen kömpelöiden hahmojen taustalla oli myös erittäin hyvä anatomian hallinta. Sekä maalauksissa että grafiikassa Laitasalolle oli ominaista pettämätön rytmin taju, joka keventää monumentaalisia hahmoja ja tuo niihin herkkyyden. Käthe Kollwitz ja saksalaiset ekspressionistit, Fernand Leger ja Giotto olivat hänelle läheisiä.

Työläistaiteilijanepiteettiä sovitettiin Laitasalon nimeen vuosikymmeniä, mutta ennen kaikkea hän oli modernin maalaustaiteen perillinen.

Reino Laitasalo oli viimeisiä taiteilijaryhmä Kiilan jäseniä ja meidän nuorempien oli kiinnostava kuulla hänen tarinoitaan Tapio Tapiovaarasta, Arvo Turtiaisesta ja Elvi Sinervosta. Laitasalo oli syvästi sivistynyt ihminen, joka kuitenkin koki alemmuutta työläistaustastaan liikkuessaan kulttuuripiireissä. Hänen lukeneisuutensa, musiikin ja kirjallisuuden ja eri kulttuurien tuntemuksensa oli kuitenkin harvinaista laatua.

Laitasalo matkusteli ympäri Eurooppaa kumppaninsa, taiteilija Ella-Maija Anttila-Laitasalon (1938–2003) kanssa koluten museoita ja kulttuurikohteita. He tekivät matkojaan Riihimäen Hyttikorttelin vanhasta puutalosta, josta olivat sisustaneet omin käsin kokonaistaideteoksen. Reino oli myös hyvä keskustelija, joka menetettyään rakkaan keskustelukumppaninsa kutsui mielellään kotiinsa eri ikäisiä tuttavia juttuseuraksi.

Laitasalo osallistui näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä oli esillä muun muassa Helsingissä Taidesalongissa, Tammisaaren, Porvoon, Keravan, Hyvinkään ja Hämeenlinnan taidemuseoissa. Valtion taiteilijaeläkkeen Laitasalo sai 1990.

Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Johan Ahlbäck -palkinto Ruotsin Smedjebackenissa. Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Laitasalo nosti vuoden 2011 retrospektiivisen näyttelyn katalogissa esille kaksi asiaa, jotka ovat häntä ohjanneet – toinen on sattuma ja toinen uskallus valita.

Kirjoittaminen ja lukeminen olivat Laitasalon harrastuksena nuoresta pitäen. Viime vuosina hän palasi kirjoittamiseen ja Samuli Parosen seuran julkaisuna ilmestyi runoteos Potemkinin portaat vuonna 2011.

Raisa Laurila-Hakulinen
Kirjoittaja on Reino Laitasalon ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet