Muistot    |   Kuolleet

Urmas Luosto

Seismisten rakennetutkimusten uranuurtajana Suomessa tunnettu professori Urmas Luosto kuoli Espoossa 23. tammikuuta 2016 80-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ristijärvellä 30. tammikuuta 1935. Luosto opiskeli fysiikkaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi 1962. Jo ennen valmistumistaan hän aloitti työt Helsingin yliopiston seismologian laitoksessa. Hän työskenteli koko uransa seismologina, erikoistutkijana ja vuodesta 1992 laitoksen johtajana. Tästä tehtävästä Luosto jäi eläkkeelle 1998.

Professori Urmas Luosto s. 30.01.1935 k. 23.01.2016

Seismisten rakennetutkimusten uranuurtajana Suomessa tunnettu professori Urmas Luosto kuoli Espoossa 23. tammikuuta 2016 80-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ristijärvellä 30. tammikuuta 1935.

Luosto opiskeli fysiikkaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi 1962. Jo ennen valmistumistaan hän aloitti työt Helsingin yliopiston seismologian laitoksessa. Hän työskenteli koko uransa seismologina, erikoistutkijana ja vuodesta 1992 laitoksen johtajana. Tästä tehtävästä Luosto jäi eläkkeelle 1998.

Urmas Luoston omimmaksi tutkimusalueeksi muodostui maankuoren rakennetta selvittävät seismologiset tutkimukset, ja hänen lisensiaatti- ja väitöskirjatyönsä loivat pohjan suomalaiselle maankuoren rakennetutkimukselle.

Tutkimusten tulokset olivat uraauurtavia. Esimerkiksi Luoston tärkeä havainto poikkeuksellisen paksusta maankuoresta Keski- ja Etelä-Suomessa oli vastoin senaikaista yleistä tieteellistä käsitystä. Luoston työn tuloksilla on ollut suuri merkitys Fennoskandian geologisen kehityksen ymmärtämisessä.

Hän osallistui aktiivisesti seismisiin luotauksiin myös Keski- ja Itä-Euroopassa, useimmiten yhteistyössä puolalaisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. Seismologian laitoksella Luoston ympärille syntyi vankka rakenneseismologian ryhmä.

Seismologin toimensa ohessa Urmas Luosto opetti seismologiaa Geofysiikan laitoksessa parin vuosikymmen ajan.

Tutkimustyönsä ohessa Urmas Luosto toimi kansallisissa ja kansainvälissä asiantuntijatehtävissä mm. IUGG:n eri alakomiteoissa. Hän sai professorin arvon 1993. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi hänet kutsuttiin 1995.

Työtoverit muistavat Urmas Luoston tutkijana, jonka vaatimaton persoonallisuus voitti puolelleen monia ystäviä. Erityisen läheisiksi vuosien mittaan muodostuivat ystävyyssuhteet puolalaisten tutkijoiden kanssa. Vapaa-aikanaan Luosto viihtyi klassisen musiikin ja kalastuksen parissa.

Pekka Heikkinen
Annakaisa Korja
Timo Tiira

Kirjoittajat ovat Urmas Luoston työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet