Muistot    |   Kuolleet

Heikki Louhivuori

Heikki Louhivuori 1926–2016

Viulisti Heikki Louhivuori s. 27.05.1926 k. 11.02.2016

Viulutaiteilija Heikki Louhivuori kuoli 11. helmikuuta 2016. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 27. toukokuuta 1926 Helsingissä.

Pitkän uran Radion Sinfoniaorkesterissa tehneellä Heikki Louhivuorella oli tapana sanoa: ”Soitan, olen siis olemassa.”

Viulunsoiton 6-vuotiaana aloittanut Louhivuori sai sysäyksen vakavammille musiikkiopinnoille oppikouluaikoinaan Norssissa. Hän pääsi siellä osalliseksi innostuneesta orkesteri-ja kuorotoiminnasta, jota silloin johti tunnettu musiikkipedagogi L. Arvi P. Poijärvi.

Louhivuori aloitti vuonna 1945 opiskelun Sibelius-Akatemiassa. Yhteisistä asioista kiinnostuneena hän toimi aktiivisesti myös Sibelius-Akatemian oppilaskunnassa, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin.

Vuonna 1951 Louhivuori voitti Radio-orkesterin ensiviulun koesoiton. Kun orkesterissa seuraavana vuonna vapautui toisen viulun äänenjohtajan paikka, hän kaki sitä ja sai itselleen mieleisemmän vakanssin, jota hoiti eläköitymiseensä asti yhteensä 38 vuotta.

Radio-orkesterissa miellyttävä, vastuuntuntoinen viulisti joutui melkein heti luottamustehtäviin. Hänet valittiin orkesterin valtuuskuntaan ja sen puheenjohtajaksi.

Herrasmiehenä hän osasi sovitella sanansa kiperissäkin tilanteissa. Ei ihme, että Louhivuoresta tuli myös Suomen Muusikkojen Liiton hallituksen jäsen. Hän oli yhdeksän vuotta liiton hallituksessa, siitä kolme vuotta varapuheenjohtajana.

Muusikkona Heikki Louhivuori oli monipuolinen, hän soitti myös solistina ja erilaisissa kamariyhtyeissä. Jo ennen Radio-orkesteriin tuloaan hän toimi Helsingin Teatteriorkesterissa sekä eri ammattiorkestereiden avustajana.

Paavo Berglundin vuonna 1952 perustaman Helsingin Kamariorkesteri toisen viulun äänenjohtaja hän oli koko orkesterin toiminnan ajan.

Jäätyään eläkkeelle Radion Sinfoniaorkesterista vuonna 1989 Heikki Louhivuori jatkoi vielä arvokasta työtään Sibelius-Akatemian orkesterikoulutuksessa, jossa hän oli jo vuodesta 1967 ohjannut sinfoniaorkesterin jousisektioiden työskentelyä.

Hän kehitti huomattavasti orkesterisoiton opetusta vankan ammattitaitonsa pohjalta.

Hän oli tukemassa myös kapellimestareiden diplomikonserttien valmistelua. Myhäilevät huomautukset olivat aina tervetullut lisä sekä harjoituksissa että lautakunnissa.

Heikki Louhivuori seurasi jatkuvasti nuorten kehitystä kysellen vielä viime päivinään orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen kulusta.

Jorma Panula
Kirjoittaja on kapellimestari ja Heikki Louhivuoren ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet