Muistot    |   Kuolleet

Niko Juusela

Syöpätutkija Niko Juusela kuoli 10. maaliskuuta 2016 Turussa 14 vuotta kestäneen taistelun jälkeen aivokasvaimeen. Hän oli 31-vuotias, syntynyt 1. elokuuta 1984 Kaarinassa. Juusela valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopiston biokemian laitokselta ja kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta. Hän suoritti vaihto-opintoja ulkomailla Turkin Bilkentin yliopistossa ja Kiinassa Fudanin yliopistossa, jossa hän kirjoitti toisen pro gradu -tutkielmistaan kiinalaisen lääketeollisuuden kansainvälistymisestä. Turun biokemian laitokselle Juusela teki pro gradu -tutkielman.

Tutkija Niko Juusela s. 01.08.1984 k. 10.03.2016

Syöpätutkija Niko Juusela kuoli 10. maaliskuuta 2016 Turussa 14 vuotta kestäneen taistelun jälkeen aivokasvaimeen. Hän oli 31-vuotias, syntynyt 1. elokuuta 1984 Kaarinassa.

Juusela valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopiston biokemian laitokselta ja kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta. Hän suoritti vaihto-opintoja ulkomailla Turkin Bilkentin yliopistossa ja Kiinassa Fudanin yliopistossa, jossa hän kirjoitti toisen pro gradu -tutkielmistaan kiinalaisen lääketeollisuuden kansainvälistymisestä.

Turun biokemian laitokselle Juusela teki pro gradu -tutkielman, jonka aiheena oli ”KI67:n, PTTG1:n ja muiden biologisten ennustetekijöiden prognostinen ja prediktiivinen merkitys rintasyövässä”.

Juusela oli rakastettu, kunnianhimoinen ja älykäs mies, joka sairaudestaan huolimatta kehitti jatkuvasti uusia yritysideoita ja nautti elämästään täysillä. Hän ei koskaan sanonut ”ei” uusille kokemuksille. Hän ei missään asiassa antanut periksi ensimmäisen esteen tultua vastaan, vaan aina pyrki löytämään vaihtoehtoisen ratkaisun – ja ratkaisua etsittiin usein jollekin muulle kuin hänelle itselleen.

Juusela oli epäitsekäs ja hyvin lojaali lähipiiriään kohtaan, hän piti aina huolta muista ja halusi vilpittömästi auttaa ihmisiä.

Viimeisenä elinkuukautenaan Juusela matkusti Kaakkois-Aasiassa puolisonsa kanssa, jossa he kohtasivat paljon heikossa asemassa olevia ihmisiä. Juusela halusi auttaa kerjääviä lapsia ja kävi kaupasta hakemassa nipun kyniä ja paperia. Hän jakoi näitä koulutarvikkeita lapsille ja sanoi: “Go to school”. Tämä ele kuvaa Juuselaa hyvin.

Ongelmien ratkaiseminen näkyi myös taistelussa syöpää vastaan. Juusela selvitti kaiken olemassa olevan tiedon koskien sairauttaan ja huolehti uusien tutkimustulosten käyttämisestä hoidoissaan. Näillä ponnisteluillaan Juusela sai epäilemättä lisää aikaa; yhtään kiveä ei jätetty kääntämättä.

Niko Juuselan tutkimuksesta ja taistelusta on tekeillä kirja.

Jesse Juusela
Henrik Räihä
Laura Sauvageot

Kirjoittajat ovat Niko Juuselan veli, ystävä ja puoliso.