Muistot    |   Kuolleet

Marja Nuuttila-Helenius

Marja Nuuttila-Helenius 1932–2016

Arkkitehti Marja Nuuttila-Helenius s. 28.08.1932 k. 04.03.2016

Arkkitehti Marja Nuuttila-Helenius kuoli pitkään sairastettuaan 4. maaliskuuta 2016 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt 28. elokuuta 1932 Helsingissä.

Nuuttila-Helenius valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä Korkeakoulusta 1959. Työskenneltyään eri arkkitehtitoimistoissa hän tuli Viljo Revellin arkkitehtitoimistoon 1964.

Pääosan urastaan hän toimi osakkaana Revellin kuoleman jälkeen töitä jatkaneessa toimistossa Castren-Jauhiainen-Nuuttila, myöhemmin nimellä CJN Oy. Vuonna 1988 hän luopui osakkuudesta ja jäi pois aktiivisesta työelämästä.

Nuuttila-Heleniuksella oli lukuisia luottamustoimia. Naisarkkitehtien yhdistys Arhcitecta järjesti Helsingin kaupungin taidemuseossa 1982 naisarkkitehtien työtä esittelevän näyttelyn, jonka vastuullisena suunnittelijana hän toimi. Näyttely esitti henkilökuvia uranuurtajista, kuten Viivi Lönn, Aino Aalto ja Elsi Borg.

Varsinkin Nuuttila-Heleniuksen työuran alkuaikoina ei naisen asema miesvaltaisella rakentamisen alalla ollut välttämättä itsestään selvä. Pärjääminen vaati juuri niitä ominaisuuksia, joita hänellä oli: päämäärätietoisuutta, tinkimättömyyttä sekä mahdollisimman täydellistä ammattitaitoa.

Mikäli suunnittelutehtävien parissa syntyi sukupuolesta johtuneita kriisitilanteita, hän selvitti ne suorapuheisesti, tarvittaessa tiukastikin, mutta aina hyvään ammattitaitoon perustuvin keinoin.

Näillä ominaisuuksilla hän saavutti kollegoiden, muiden suunnittelijoiden ja asiakkaiden luottamuksen.

Nuuttila-Helenius osallistui suunnitteluryhmien jäsenenä monien mittavien kohteiden suunnitteluun. Esimerkkeinä Espoon virastotalo ja kaupungintalo, Lappeenrannan kaupungintalo ja Kluuvin Galleria.

Ehkä merkittävin oli Pasilan rautatieasema, jonka vastuullisena pääsuunnittelijana hän toimi. Se oli hänelle vaativa mutta rakas projekti.

On ehkä onnellista, ettei hän ole kuulemassa, että rakennus tullaan purkamaan uuden toimisto- ja liikekeskuksen tieltä. Toisaalta Nuuttila-Helenius oli realisti: näin kaupunkia rakennetaan, näin kaupunki kehittyy ja kasvaa.

Nuuttila-Helenius oli aktiivinen monilla alueilla. Hän oli kiinnostunut muun muassa kuvataiteista siinä määrin, että Ilona Anhava kutsui hänet Galleria Anhavan perustajaosakkaaksi. Tässä ominaisuudessa hän seurasi gallerian toimintaa tiiviisti ja taide-elämää muutenkin aktiivisesti.

Tärkeä kiinnostuksen kohde oli myös hänen yhdessä Antti Heleniuksen kanssa omistamansa, Muurlassa sijaitseva Pullolan kartano, sen hoito ja saneerauksen suunnittelu sekä töiden johtaminen.

Juhani Jauhiainen
Kirjoittaja on Marja Nuuttila-Heleniuksen ystävä ja yhtiökumppani.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet