Muistot    |   Kuollut

Pekka Leppänen

Entinen kansanedustaja, työsuojeluvaltuutettu Pekka Leppänen kuoli syöpään pääsiäissunnuntaina 27. maaliskuuta 2016 Äänekoskella. Hän oli syntynyt Konnevedellä 17. elokuuta 1945, ja hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Kansanedustaja Pekka Leppänen s. 17.08.1945 k. 27.03.2016

Entinen kansanedustaja, työsuojeluvaltuutettu Pekka Leppänenkuoli syöpään pääsiäissunnuntaina 27. maaliskuuta 2016 Äänekoskella. Hän oli syntynyt Konnevedellä 17. elokuuta 1945, ja hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Pekka Leppänen varttui konnevetisessä pienviljelijäperheessä, ja hänen isänsä oli Metsätyöväen liiton aktiiveja sodan jälkeen.

Pian kansa- ja kansalaiskoulun jälkeen poikakin lähti työelämään, pisimmäksi aikaa Metsäliiton Äänekosken tehtaille. Hän valikoitui varhain luottamusmiehen tehtäviin ja toimi päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna 1975–83.

Leppänen turvautui rikosilmoitukseenkin, kun ilmeni tehtaalta lasketun myrkkyjä vesistöön lupaehtojen vastaisesti.

Suolahdella asunut Leppänen valittiin Skdl:stä kauppalanvaltuustoon jo 1970. Hän kuului myös Skp:n keskuskomitean enemmistöryhmään vuodesta 1981 alkaen.

Hän nousi eduskuntaan Skdl:n listoilta 1983. Puolue muuttui 1990 vasemmistoliitoksi ja Leppänen jatkoi kansanedustajana yhteensä neljä kautta vuoteen 1999 asti.

Työteliäs ja pedantti mies keskittyi lähinnä sosiaali- ja terveysalan ja työelämän kysymyksiin.

Yllättävintä Leppäsen poliitikon uralla oli kiinteä Korea-harrastus. Hän johti puhetta piskuisessa Suomi–Korea-seurassa neljännesvuosisadan, vuoteen 2006 asti. Kun Korean demokraattisella kansantasavallalla vielä oli lähetystö Helsingissä, Leppänen oli siellä tiheimmin nähtyjä suomalaisvieraita.

Hän vieraili Pohjois-Koreassa monta kertaa eikä levitellyt maasta mitään kauhukertomuksia. Hän katsoi, että länsimedia ei haluakaan välittää hyviä uutisia Pohjois-Koreasta. Niin ikään hän ylläpiti Kim Il-sungin tunnuslausetta Korean rauhanomaisesta jälleenyhdistämisestä.

Leppänen kuului syksyllä 1997 delegaatioon, joka toimitti kristillisen Via Dolorosa -yhdistyksen kanavin ruoka-apua nälänhädässä riutuvaan Pohjois-Koreaan.

Delegaatiossa olivat myös kansanedustajat Toimi Kankaanniemi (kd) ja Pauli Saapunki (kesk).

Kotikonnuillaan Leppänen tunnettiin ihmisenä, joka avusti pyyteettä tuttuja ja tuntemattomiakin. Hän oli sananmukaisesti kansan edustaja, joka taannoin mietti perustavansa eräänlaisen ”kansanaputoimiston”.

Loppuun asti hän kuului Äänekosken kaupunginvaltuustoon, samoin muihin luottamuselimiin. Kesät hän kalasti, marjasti ja sienesti mökillään Konnevedellä.

Veli-Pekka Leppänen
Kirjoittaja on valtiotieteiden tohtori ja historiantutkija.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Vasemmistoliitto
  • Kuolleet