Muistot    |   Kuolleet

Leena Juslin

Leena Juslin 1938–2016

Toiminnanjohtaja Leena Juslin s. 21.03.1938 k. 10.03.2016

Niemikotisäätiön entinen toiminnanjohtaja Leena Juslin kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana Helsingissä 10. maaliskuuta 2016. Hän oli syntynyt Viipurissa 21. maaliskuuta 1938.

Juslin teki mittavan elämäntyön psykiatrisen avohoidon kehittämisessä Helsingissä. Hän toimi vuonna 1983 perustetun Niemikotisäätiön pitkäaikaisena toiminnanjohtajana vuosina 1983–2003.

Ennen Niemikotisäätiöön siirtymistään Juslin työskenteli toiminnanjohtajana miehensä Matti Juslinin kanssa perustamassaan Pakilan sairas- ja vanhainkotisäätiössä (nyk. Helsingin seniorisäätiö).

Työteliäs Juslin jatkoi työuraansa aina 68-vuotiaaksi asti, työskennellen viimeiset kolme vuotta mielenterveyskuntoutujille palvelutaloja Helsingissä perustaneen Lilinkotisäätiön toiminnanjohtajana.

Juslinin elämäntyön taustalla on suomalaisen psykiatrian rakennemuutos, hoidon painopisteen siirtyminen sairaaloista avohoitoon. Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Anna-Liisa Hyvösen aloitteesta perustetun Niemikotisäätiön toiminnanjohtajana Juslin oli luomassa uutta psykiatrisen avohoidon toimintatapaa ja palveluita Helsinkiin.

Niemikotisäätiön toiminnan käynnistyttyä perustettiin Juslinin johdolla ripeään tahtiin kuntoutuskoteja, työ- ja päiväkeskuksia eri puolille Helsinkiä. Ajan mittaan Niemikotisäätiöstä tuli yksi Suomen suurimmista mielenterveyskuntoutujien kuntoutumispalveluiden tuottajista.

Juslin koki elämäntehtäväkseen heikoimmassa asemassa olevien mielenterveyden ongelmista kärsivien ihmisten auttamisen. Määrätietoisesti ja tarmokkaasti hän luotsasi Niemikotisäätiötä helsinkiläisten mielenterveyskuntoutujien elinolojen ja aseman parantamiseksi.

Esteetikkona Juslinin halusi tarjota kuntoutujille mahdollisimman viihtyisät toimitilat. Vanhoja usein museoviraston suojeluksessa olevia kaupungin omistamia kiinteistöjä puutarhoineen kunnostettiin pieteetillä kuntoutujien käyttöön. Naapurustojen ennakkoluulot, kaupungin byrokratia tai tiukka taloudellinen tilanne eivät estäneet tärkeiden hankkeiden toteutumista, vaikka joskus täytyi ottaa aikalisä.

Ihmisenä ja esimiehenä Leena Juslin määrätietoinen, huumorintajuinen ja reilu. Väittelyissä hän saattoi olla särmikäs, mutta arvosti myös eriäviä mielipiteitä. Hän luotti valitsemiinsa työntekijöihin ja korosti aina henkilökunnan toimintavapautta työn suhteen. Työstään Juslin palkittiin kultaisella Helsinki-mitalilla vuonna 2000.

Seppo Eronen
Jouni Nisula

Kirjoittajat ovat Juslinin työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet