Muistot

Mostafa K. Tolba

YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtajana vuosina 1975–1992 toiminut egyptiläinen mikrobiologi Mostafa K. Tolba kuoli Genevessä 28. maaliskuuta 2016 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt 8. joulukuuta 1922. Tolban tärkein saavutus on YK:n ympäristöohjelman voimakas kehittäminen ja ympäristökysymysten nostaminen YK:n taloudellisten ja sosiaalisten kysymysten rinnalle. Hänen määrätietoinen toimintansa oli osaltaan kannustamassa YK:n ympäristö- ja kehityskokouksen järjestämiseen vuonna 1992 Rio de Janeirossa Brasiliassa, missä hyväksyttiin kestävän kehityksen periaatteet ja ohjelma.

Mikrobiologi Mostafa K. Tolba s. 08.12.1922 k. 28.03.2016

YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtajana vuosina 1975–1992 toiminut egyptiläinen mikrobiologi Mostafa K. Tolbakuoli Genevessä 28. maaliskuuta 2016 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt 8. joulukuuta 1922.

Tolban tärkein saavutus on YK:n ympäristöohjelman voimakas kehittäminen ja ympäristökysymysten nostaminen YK:n taloudellisten ja sosiaalisten kysymysten rinnalle. Hänen määrätietoinen toimintansa oli osaltaan kannustamassa YK:n ympäristö- ja kehityskokouksen järjestämiseen vuonna 1992 Rio de Janeirossa Brasiliassa, missä hyväksyttiin kestävän kehityksen periaatteet ja ohjelma.

Nämä ajatukset ympäristön ja luonnonvarojen merkityksestä taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen rinnalla saivat vahvistuksen, kun YK viime syksynä hyväksyi kestävän kehityksen tavoitteet.

Pääjohtaja Tolba sai hallitukset sopimaan tärkeistä ympäristön pilaantumista ehkäisevistä toimista. Merkittäviä ovat otsonikerroksen suojelua koskeva Wienin sopimus 1985, tätä täydentävä Montrealin pöytäkirja 1987 ja tämän työn rahoittamista koskeva Lontoon sopimus 1990. Näiden sopimusten ansiosta niin rikkaat kuin köyhät maat ryhtyivät tehokkaisiin toimiin yläilmakehässä otsonia tuhoavien kaasujen poistamiseksi tuotannosta ja käytöstä.

Tolban ansiona on myös muiden tärkeiden ympäristösopimusten aikaansaaminen, kuten Baselin sopimus vaarallisista jätteistä 1989, biodiversiteetti- eli luonnon monimuotoisuuden suojelua koskeva sopimus 1992 ja aavikoitumisen ehkäisyä koskeva sopimus 1994.

Hän oli vaikuttamassa myös ilmastosopimuksen syntyyn ja sen alaisen hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n perustamiseen. Tolba perusti maailman ympäristörahaston Gefin yhdessä Maailmanpankin ja YK:n kehitysohjelman kanssa. Hän julkaisi useita kirjoja ja yli 600 kirjoitusta.

Olimme Suomen-valtuuskunnassa, kun otsonikerroksen suojelua koskeva Lontoon rahoitussopimus neuvoteltiin ja hyväksyttiin ennätysajassa.

Saatoimme nähdä läheltä, miten taitavasti Tolba sovitteli yhteen kaukana toisistaan olevien neuvotteluosapuolten asemia ja oli lopullisten ratkaisujen kätilö.

Luonnontieteilijänä Tolba ymmärsi ympäristökysymysten asemaa yhteiskunnallisissa päätöksentekoprosesseissa, olihan hän ollut maansa korkeakoulutuksen varaministeri sekä olympiakomitean puheenjohtaja. Hän oivalsi nopeasti tieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisen merkityksen ja herätti kansainvälisen yhteisön ottamaan huomioon tärkeimmät maapallon ympäristöuhkat.

YK:n ympäristöohjelman päällikkönä Tolballa oli hieman itämaisen ruhtinaan piirteitä.

Varsinkin Tolban aikana Suomen ja Unepin suhteet olivat läheiset. Suomesta tuli yksi ohjelman tärkeimmistä rahoittajista.

Aira Kalela
Mikko Pyhälä
Ilkka Ristimäki

Kirjoittajat ovat Mostafa Tolban yhteistyökumppaneita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet