Muistot    |   Kuolleet

Tony Bärlund

Tony Bärlund 1937–2016

Rehtori Tony Bärlund s. 21.06.1937 k. 18.03.2016

Pajulahden Urheiluopiston entinen rehtori Tony (Toni) Bärlund kuoli 18. maaliskuuta 2016 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana keuhkokuumeeseen. Hän oli syntynyt 21. kesäkuuta 1937 Kymissä.

Ylioppilaaksi Bärlund kirjoitti Kotkan Svenska Samskolanista 1956 ja valmistui kansakoulunopettajaksi 1960 Helsingin opettajakorkeakoulusta, missä toimi myös oppilaskunnan puheenjohtajana.

Valmistuttuaan opettajaksi hän työskenteli Kotkan kaupungilla ensin opettajana ja sen jälkeen liikuntatoimenjohtajana. Helsinkiin hän siirtyi vuonna 1970 Työväen Urheiluseurojen pääsihteeriksi, jota tehtävää hän hoiti järjestön lopettamiseen vuoteen 1979 saakka.

Työväen Kuntoliiton toiminnanjohtajana hän oli ennen siirtymistään kesällä 1983 Pajulahden Urheiluopiston rehtoriksi. Tätä tehtävää Bärlund hoiti vuoteen 1996 saakka.

Tony Bärlund oli ennen muuta pedagogi. Pajulahden rehtorina hän kehitti opistoa kokonaisuutena pitäen koulutusta ja opetusta kehittämisen aurana.

Rehtorin tehtävien ohella Tony piti tärkeänä osallistua itse myös käytännön opetustyöhön. Tuskin yksikään liikunnanohjaajaopiskelijoista unohtaa hänen vahvaa ja osaavaa tapansa jakaa erityisesti koripallotietouttaan.

Tony Bärlund oli luja johtaja ja esimies, joka ei koskaan jättänyt työtovereitaan yksin. Hän tuki heitä kaikkia erityisesti vaikeina hetkinä.

Helsingin-työvuosien aikana Bärlund nousi valtakunnan tason urheilujärjestövaikuttajaksi. Hän oli 1970-luvulla sekä Yleisradion ohjelmaneuvoston jäsen että liikuntalakia uudistaneen työryhmän keskeinen toimija.

Tuolloin määriteltiin uuden lain myötä maahamme nykyaikaiset käsitteet liikunnasta sekä sen merkityksestä yhteiskunnassamme. Tässä työssä Bärlundilla oli hyvin keskeinen rooli. Kielitaitoisena henkilönä hänellä oli laajat kansainväliset kontaktit Euroopan eri urheiluorganisaatiossa.

Tony Bärlund oli käynnistämässä mm. Laajasalon Reippailijoiden ja Laajasalon Palloseuran toimintaa. Aktiivisena hiihdon, pyöräilyn ja retkeilyn harrastaja Bärlund oli merkittävä vaikuttaja, kun 1970-luvun alussa perustettiin valtakunnallinen Työväen Retkeilyliitto.

Bärlund, jos kuka, oli ”Kotkan poikii ilman siipii”, kuten toinen kotkalainen opettaja Junnu Vainio peruskotkalaisuutta kuvasi.

Kotkan ohella hänelle rakkaita olivat KTP ja koripallo, jossa hän saavutti Suomen mestaruuden sekä pelaajana että valmentajana. Bärlund edusti Suomea lajin maajoukkueessa 11 kertaa.

Seppo Virtanen
Juhani Sillanmäki

Kirjoittajat ovat Tony Bärlundin pitkäaikaisia ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet