Muistot

Aarne Honkavaara

Legendaarinen jääkiekkopersoona Aarne Honkavaara on kuollut. Honkavaara syntyi Tampereella 7. kesäkuuta 1924 ja kuoli kotikaupungissaan 22. maaliskuuta 2016. Honkavaara oli aikansa paras pelaaja, lajin kehittäjä, tilastoinnin alullepanija ja Leijonien päävalmentaja niillä vuosikymmenillä, kun maajoukkuetta alettiin kutsua Leijoniksi.

Urheilija, valmentaja Aarne Honkavaara s. 07.06.1924 k. 22.03.2016

Legendaarinen jääkiekkopersoona Aarne Honkavaara on kuollut. Honkavaara syntyi Tampereella 7. kesäkuuta 1924 ja kuoli kotikaupungissaan 22. maaliskuuta 2016.

Honkavaara oli aikansa paras pelaaja, lajin kehittäjä, tilastoinnin alullepanija ja Leijonien päävalmentaja niillä vuosikymmenillä, kun maajoukkuetta alettiin kutsua Leijoniksi.

”Honkavaara täällä, hei”, kuului tuttu, hieman käheä ääni jokaisena talvisena sunnuntai-iltana 1980-luvulla. ”Tässä olisi pistepörssin kymmenen parasta. Ehdittekö ottaa ylös.”

Näin Honkavaara soitti HS:n urheilutoimitukseen, kun liigakierros oli pelattu. Silloin pelattiin aina sunnuntaisin.

Internetiä ei ollut, eikä pistepörssiä laskenut lähes reaaliajassa juuri kukaan muu kuin Honkavaara. Hän antoi sykäyksen nykyiselle tilastoinnille.

Ilveksen edustusjoukkueeseen Honkavaara nousi 14-vuotiaana, mutta sotavuodet lykkäsivät SM-aloitusta kaudelle 1943–44.

Honkavaara oli hyökkääjä, jollaisesta kaikki nykyjoukkueet kilpailisivat. Hän teki mestaruussarjaurallaan maaleja 2,51:n keskiarvolla. Maajoukkueessakin kulki. 47 A-maaotteluun mahtui huimat 46 maalia.

Ilveksessä Honkavaara voitti seitsemän SM-kultaa ja kaksi hopeaa.

Olympialaisissa hän pelasi kerran ja MM-kisoissa kahdesti. Tuohon aikaan arvokisamitalit olivat saavuttamattomissa.

Lempinimen Dynamo saanut Honkavaara siirtyi pelaajasta valmentajaksi ja järjestöpuolelle. Ilvestä hän valmensi kymmenen vuotta ja maajoukkuetta kuusi.

Huippu-ura päättyi loukkaantumiseen Puolassa 1953, ja heti seuraavana vuonna Honkavaara oli maajoukkueen valmentaja.

Liittohallituksessa hän toimi 1962–74 ja oli myös perustamassa jääkiekkomuseota. Hän on jääkiekkoleijona numero 10, ja Ilves on jäädyttänyt hänen pelipaitansa numero 7.

Honkavaara sai Elämänura-palkinnon Urheilugaalassa 2011. Liigan parhaan maalintekijän palkinto tunnetaan hänen nimellään.

Heikki Miettinen