Muistot    |   Kuolleet

Taimi Vellonen

Taimi Vellonen 1926–2016

Terveydenhuoltoneuvos Taimi Vellonen s. 13.03.1926 k. 14.03.2016

Suomen Terveydenhoitajaliiton kunniapuheenjohtaja, terveydenhuoltoneuvos Taimi Vellonen (o.s. Pulli) kuoli Helsingissä 14. maaliskuuta 2016. Hän oli syntynyt Sortavalassa 13. maaliskuuta 1926.

Taimi Vellonen toimi Terveydenhoitajaliiton puheenjohtajana vuosina 1978–89.

Hänen aikanaan Terveydenhoitajaliitto muuttui aatteellisesta yhdistyksestä itsenäiseksi ammattijärjestöksi, jolloin terveydenhoitajien edunvalvonta otettiin omiin käsiin ja toiminta organisoitiin uudelleen.

Vellonen oli laaja-alainen ja arvostettu terveydenhuollon asiantuntija, jolle itsensä jatkuva kehittäminen oli ominainen piirre. Terveyssisartutkinnon lisäksi hän oli suorittanut sairaanhoitajan sekä sairaanhoitajajohtajan tutkinnot.

Vellonen työskenteli terveyssisaren tehtävissä Kerimäen kunnassa ja Helsingissä. Piiriterveyssisarena hän työskenteli Mannerheim-liiton Mikkelin piirissä.

Lisäksi Vellonen teki pitkän uran terveydenhuollon hallinnollisissa tehtävissä Helsingin kaupungin terveydenhoitovirastossa. Johtavana ylihoitajana Vellonen toimi Helsingin kaupungin kaakkoisessa ja itäisessä suurpiirissä eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Yhteiskunnallisesti aktiivisena Taimi Vellosella oli runsaasti erilaisia kunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä. Hän oli asiantuntijana mukana lukuisissa projekteissa, seminaareissa ja työryhmissä.

Tämän myötä hänellä oli erittäin laaja valtakunnallinen verkosto, mikä mahdollisti hyvin vaikuttamisen terveydenhoitajan työn kehittämiseen.

Vellonen oli intohimoinen terveydenhoitajan työn kehittäjä ja koulutuksen puolustaja. Hän oli rohkea vaikuttaja, jolle terveydenhoitajan ammatti ja sen kehittäminen olivat sydämen asia.

Hänellä oli vahva ammatti-identiteetti, joka välittyi vahvasti hänen kauttaan myös muille. Vellonen oli vahva puheenjohtaja, jolla oli kyky vahvistaa terveydenhoitajakunnan yhteenkuuluvuutta.

Hän johti liittoa määrätietoisella ja ennakkoluulottomalla päättäväisyydellä ja rohkeudella.

Terveydenhoitajaliitossa Vellosta muistetaan suurella lämmöllä. Hän oli loistava keskustelija, jolla oli hyvä huumorintaju – ominaisuus, joka auttoi monien vaikeidenkin asioiden ratkaisemisessa.

Hän myös kuunteli jäsenistöä tarkalla korvalla. Yhteisistä tilaisuuksista ja keskusteluista terveydenhoitajat saivat uutta intoa työhönsä ja työn kehittämiseen.

Vellonen oli loppuun saakka kiinnostunut Terveydenhoitajaliiton toiminnasta. Liiton järjestämät 90-vuotisjuhlat oli suunniteltu pidettäväksi lauantaina 19. maaliskuuta, ja Vellonen suunnitteli niitä innolla yhdessä liiton toimiston henkilöstön kanssa.

Näitä juhlia ei sitten valitettavasti tullutkaan, kun saimme suru-uutisen vain muutamia päiviä ennen suunniteltua syntymäpäiväjuhlaa.

Suomen Terveydenhoitajaliitto muistaa suurella kiitollisuudella ja kunnioituksella Taimi Vellosen arvokasta ja laajaa elämäntyötä.

Leila Lehtomäki
Kirjoittaja on Suomen Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet