Muistot    |   Kuolleet

Kimmo Pulkkinen

Suurlähettiläs Kimmo Pulkkinen kuoli 14. huhtikuuta 2016 Helsingissä vaikeaan sairauteen 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt 11. heinäkuuta 1943 Jääsken Ensossa. Pulkkinen teki elämäntyönsä Suomen ulkoasiainhallinnossa 41 vuoden aikana. Näistä vuosista yli puolet kului tehtävissä seitsemässä asemamaassa ulkomailla.

Suurlähettiläs Kimmo Pulkkinen s. 11.07.1943 k. 14.04.2016

Suurlähettiläs Kimmo Pulkkinen kuoli 14. huhtikuuta 2016 Helsingissä vaikeaan sairauteen 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt 11. heinäkuuta 1943 Jääsken Ensossa.

Pulkkinen teki elämäntyönsä Suomen ulkoasiainhallinnossa 41 vuoden aikana. Näistä vuosista yli puolet kului tehtävissä seitsemässä asemamaassa ulkomailla. Hän oli yksi niistä 18 nuoresta virkamiesharjoittelijasta, jotka tulivat ulkoministeriöön 1970 uudistetun valinta- ja valmennuskurssin (Kavaku) kautta.

Yhteiskunnallisen ilmapiirin muutokset 1960-luvulla johtivat UM:n vanhan rekrytointimallin uudistamiseen. Tulevat diplomaatit haluttiin valita aiempaa laajemmalta pohjalta. Uusi rekrytointijärjestelmä mahdollisti sen, että vaatimattomista lähtökohdista ponnistanut Pulkkinen valittiin ”kapinakurssiksi” ristitylle ensimmäiselle Kavakulle.

Ulkoministeriöön tuli uusi sukupolvi ennakkoluulottomia opiskelijapolitiikassa kouliintuneita nuoria. Heidän myötään UM muuttui ja sai uutta ilmettä. Pulkkinen oli Kavaku ykkösen sisäisen hengen rakentaja ja ylläpitäjä. Vielä sairautensa viimeisinä viikkoina hän vei päätökseen kurssinsa laajan historiakirjan Isänmaan airuet.

Pulkkisen diplomaattipolku johti kaikkiin maanosiin. Hän oli ulkoministeriön humanitaarisen ja elintarvikeavun yksikön ensimmäinen päällikkö. Hänestä tuli latinalaisen Amerikan vahva osaaja. Ensimmäinen lähettilästehtävä ulkomailla tuli 1989 Pakistaniin.

Tämän jälkeen kehitysmaihin ja kehityskysymyksiin perehtynyt Pulkkinen sai suurlähettilästehtävät Meksikossa ja Perussa.

Pulkkinen oli aina valmis vaativiin erityistehtäviin. 1980 hänet määrättiin valmistelemaan Filippiinien suurlähetystön avaamista Manilassa. Kesällä 2000 hän sai komennuksen tuttuun Manilaan ulkoministerin erityisedustajana selvittämään Jolon panttivankiriisiä. Vuonna 2011 hänet lähetettiin Egyptiin vallankumouksen keskelle. Eläkkeelle hän jäi 68-vuotiaana.

Pulkkisen diplomaatinuraa täydensi avarasydäminen puoliso Eija o.s. Leppänen. Puolison panos ja tuki usein vaikeissa olosuhteissa maailmalla on diplomaatille korvaamaton. Kimmo puolisonsa Eijan kanssa valloitti ihmisten sydämet.

Eija Pulkkinen oli UM:n puolisoyhdistyksen puheenjohtaja ja teki tuloksellisen työn suomalaisen diplomaatin perhe-etujen puolustajana.

Syvällisesti ajatteleva, asioista selvää ottava ja poliittisesti valveutunut Kimmo Pulkkinen rakensi kansainvälisillä kontakteillaan maailmalle Suomen ystävien verkoston, joka elää kauan hänen lähtönsä jälkeen.

Pertti Torstila
Kirjoittaja on Kimmo Pulkkisen työtoveri ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet