Muistot

Osmo Mars

Toimitusjohtaja ja yrittäjä, filosofian maisteri Osmo Mars kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 30. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Lappajärvellä 12. marraskuuta 1936 ja koki syntymäkodissaan sodan kovat koettelemukset. Osmo Mars aloitti koulunkäynnin Lappajärvellä ja etevä koulupoika haluttiin kodin ja vanhempien sisarusten tukemana Pietarsaaren Yhteiskouluun, jossa hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1955.

Toimitusjohtaja, yrittäjä Osmo Mars s. 12.11.1936 k. 30.04.2016

Toimitusjohtaja ja yrittäjä, filosofian maisteri Osmo Mars kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 30. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Lappajärvellä 12. marraskuuta 1936 ja koki syntymäkodissaan sodan kovat koettelemukset.

Osmo Mars aloitti koulunkäynnin Lappajärvellä. Etevä koulupoika haluttiin kodin ja vanhempien sisarusten tukemana Pietarsaaren Yhteiskouluun, jossa hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1955.

Armeijan jälkeen Mars valmistui lahjakkaana matemaatikkona jo varsin nuorena filosofian maisteriksi. Hänen työelämänsä alkoi Pietarsaaressa lukion lehtorina.

Parin vuoden jälkeen hän siirtyi Oy Schauman Ab:n Pietarsaaren tehtaiden palvelukseen. Hän toimi prosessiautomaatiojärjestelmien kehittäjänä ja asiantuntijana aina 1970-luvun lopulle asti.

Schaumanin tehtailla toteutettiin laajoja sellu- ja paperitehtaan uudistuksia. Tehtaat kuuluvat nykyisin UPM:lle. Mars osallistui maailmanlaajuista menestystä saaneen Nokian Autocook-sellunkeittojärjestelmän kehittämiseen.

Osmo Mars perusti oman yrityksen vuonna 1980, toimien ensin asiantuntijatehtävissä. Vuonna 1983 hän käynnisti Helsingissä Helsoft Oy -nimisen ohjelmointiyrityksen, jonka pääomistajana, pitkäaikaisena toimitusjohtajana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana hän toimi aina 70-vuotiaaksi saakka. Hän luopui menestyvästä yrityksestä vuonna 2006.

Mars perusti Pirkkonsa kanssa 1956 perheen, johon syntyi kolme lasta: kaksi poikaa ja tytär. Perhe oli Marsille hyvin tärkeä. Yhteiselämä rakkaan vaimon Pirkon kanssa kesti lähes 60 vuotta. 

Osmo Mars kannusti lapsiaan ja lastenlapsiaan opiskelemaan, urheilemaan ja moniin muihin kehittäviin harrastuksiin.  Hän tuki poikiaan erityisesti jalkapalloharrastuksessa ja tytärtään musiikissa. Hän ehti vielä kokea pienen pojanpojanpoikansa syntymän.

Osmo Mars oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja urheilullinen ja harrasti muun muassa keilaamista ja ampumista. Hän lauloi Laulu-Jaakkojen kuorossa Pietarsaaressa, oli Lions Club Pietarsaaren perustajajäseniä ja osallistui yhteiskunnalliseen toimintaan eri luottamustehtävissä.

Mars oli osaava, luotettava ja vahva johtaja, joka osasi huomioida sekä asiakkaiden että henkilökunnan tarpeet. Hänellä oli laaja-alainen käsitys menestyvästä yritystoiminnasta. Hänellä oli yrittämiseen vaadittavaa rohkeutta, osaamista ja erikoistumista sekä kykyä huolehtia yrityksen jatkuvuudesta.

Osmo Mars oli isänmaallinen ja lämpimästi nöyrä, hän tunsi ylpeyttä lähimmäistensä tekemisistä. On monesti vaikeaa yhdistää älykkyys ja viisaus, mutta Osmo Marsissa oli niitä molempia.
                                 
Kalle Kankaala
Kirjoittaja on Osmo Marsin pitkäaikainen ystävä.